Nieuws
0

3D metaalprinten in de maakindustrie

Layertec

Volgens een recente whitepaper van Layertec is de technologie achter 3D metaalprinten inmiddels zo ver doorontwikkeld, dat ook startende en mkb-bedrijven de technologie kunnen implementeren. Er zijn uiteenlopende 3D metaalprinters op de markt die stalen voorwerpen kunnen printen die net zo sterk zijn als gietstukken. Daarnaast kunnen met specifieke software ontwerpen worden geoptimaliseerd voor 3D-metaalprinten en andere vormen van additive manufacturing. En tot slot past deze nieuwe manier van fabriceren moeiteloos binnen bestaande organisaties via een SOLIDWORKS-softwarepakket.

>>> Download hier de whitepaper van Layertec over 3D metaalprinten

Sterk aan de whitepaper is dat het de voordelen van 3D printen koppelt aan feitelijke voorbeelden uit de industrie.

Nieuwe, vrije vormen 

Een frees heeft zijn beperkingen ten aanzien van de kleinst mogelijke bewerking, bijvoorbeeld als het gaat om holtes en overhangende plooien. Hetzelfde geldt voor een boor om kanalen te maken; interne bochten en rechte hoeken zijn mogelijk mits je je ontwerp opdeelt in verschillende onderdelen. In een model dat uit 1 stuk bestaat, lukt dat niet met een boor.

Een metaalprinter stapelt als het ware minuscule laagjes metaal en heeft deze beperkingen daarom niet. Je kunt onderdelen maken met een geometrie of een detailafwerking die voorheen onmogelijk waren. Naast interne kanalen kun je denken aan complexe patronen. Als ontwerper krijg je eindelijk de vrije hand. 


Nieuwe designtechnieken

Het whitepaper gaat ook in op nieuwe manieren van ontwerpen, zoals topologisch ontwerpen. Je gaat uit van een bestaand model dat met conventionele CAD software is ontworpen. Vervolgens geef je de condities op, zoals het materiaal, de bevestigingspunten, de krachten die op het onderdeel worden uitgeoefend en de vereiste prestaties. Hoe ver mag een onderdeel bijvoorbeeld doorbuigen voor het breekt? Op basis van jouw input optimaliseert de slimme software het ontwerp door materiaal weg te halen, om het eindproduct zo licht en zo sterk mogelijk te maken.

Een stap verder is Generative Design. Hierbij vormen alleen de condities de basis. Welke punten moeten bijvoorbeeld verbonden worden? Van welk type metaal zal het onderdeel gemaakt worden? Wat zijn de maximale dimensies? Welke krachten worden op het onderdeel uitgeoefend? Enzovoort. De speciale CAD-software berekent vervolgens zelf de vorm die hieraan voldoet. De vorm wordt dus gegenereerd door de ontwerpsoftware, los van mogelijke productiebeperkingen. Dit levert organische vormen op die niet met conventionele productiemethodes gemaakt kunnen worden.

>>> Download hier de whitepaper van Layertec over 3D metaalprinten

 

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten