Nieuws
0

5 ontwikkelingen die de techniek op zn kop zetten

Het eerste circulaire asfalt is al gegoten en robots zijn inmiddels geen nieuwtje meer. Dat vernieuwingen hard gaan, kan de technische sector beamen. Wat gebeurt er allemaal en wat kan je de komende jaren verwachten? Door de technologische ontwikkelingen en het klimaatakkoord staan er leuke uitdagingen te wachten. Onze partner koen zet alles voor je op een rijtje.

De BIM werkwijze is niet meer weg te denken bij projecten waarin meerdere partijen samenwerken aan een integraal ontwerp. Het biedt kansen om efficiënter, sneller en foutarmer te werken. BIM maakt projecten zodoende beter beheersbaar en verbetert de kwaliteit. Ook blijft het model relevant tijdens de hele levenscyclus van een bouwwerk.

De waarde van BIM

De afgelopen jaren hebben al veel bedrijven de voordelen van BIM omarmd. Het is géén software, maar een methodiek. In een digitaal gebouwmodel wordt alle informatie beheerd. Alle betrokkenen kunnen dit raadplegen en ook informatie uitwisselen. De aspectmodellen die elke partij toevoegt, worden over elkaar heen gelegd en vormen het complete 3D model.

Grote behoefte

Het platte 2D tekenwerk maakt plaats voor integraal modelleren in 3D in CAD software. De vraag naar BIM specialisten neemt dan ook een enorme vlucht. BIM implementeren kost tijd en effort. De meeste aannemers, installatiebedrijven en ingenieursbureaus zetten hier al behoorlijke stappen in. Gemeenten volgen op gepaste voet.

De overheid heeft een klimaatakkoord ondertekend met verschillende doelen voor 2030 en 2050. Voor de techniek brengt dat grote veranderingen met zich mee.

Vraagstukken in de techniek

Het huidige systeem van energieopwekking is bepaald niet duurzaam. Zo’n 95% bestaat uit kolen, olie en gas die veel uitstoot van broeikasgassen veroorzaken. Dat brengt vraagstukken mee op het gebied van:

Het is van groot belang je kennis en kunde eigen te maken over milieuvriendelijke, CO2-neutrale oplossingen. Dit raakt alle technische beroepen en bedrijven. Gebrek aan kwalificaties remt de energietransitie, terwijl de noodzaak tot verandering groter dan ooit is.

Het klimaatakkoord gaat ook over circulariteit. Grondstoffen op aarde zijn beperkt en raken uitgeput. We moeten zodoende overstappen op hernieuwbare materialen.

Wat is circulariteit?

Circulariteit wil zeggen dat materialen na de levenscyclus van een bouwwerk weer terug te winnen zijn. Sterker nog, het gaat ook om kiezen voor zo veel mogelijk biobased stoffen en stoffen met een lange levensduur. Liefst lokaal, want je snapt: vervoer betekent weer uitstoot van CO2. Bij het herproduceren gaat het ook om het verkleinen van afvalstromen en het sluiten van de water- en energiekringlopen.

Integraal samenwerken

Er komt veel bij kijken om circulair te bouwen en renoveren, met losmaakbare elementen die hun waarde blijven behouden. Dit vraagt een integrale werkwijze waarbij alle partijen samenwerken. In 2030 moet het gebruik van nieuwe grondstoffen al 50% verminderd zijn. In 2050 wil Nederland volledig een circulaire economie zijn.

Technische organisaties hebben hier een gedeelde verantwoordelijkheid in en ontplooien initiatieven om circulair te werken. Steeds meer bedrijven werken ook met het materialenpaspoort van Madaster, het kadaster voor materialen. Hierin staat informatie over de kwaliteit, herkomst en locatie van materialen.

Bedrijven zetten stevig in op software om machines en productie te digitaliseren, automatiseren en robotiseren. Industry 4.0 houdt ontwikkelingen in zoals AI, Big Data, smart technologie, Internet of Things, cloud computing en cognitive computing. Slimme fabrieken kortgezegd, waarin de processen efficiënter, sneller en minder foutgevoelig zijn.

De impact

Machines worden zelflerend en analytisch. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zelfstandig onderhoudsrapportages opstellen, diagnoses uitvoeren en simulaties draaien. Geautomatiseerde systemen worden aan elkaar verbonden en wisselen grote hoeveelheden data uit. Op basis daarvan maken machines en robots autonome beslissingen. Zij nemen het werk van mensen over. Zowel het fysieke werk als (een deel van) het denkproces.

Mooie kansen

Industry 4.0 biedt onder andere software engineers, programmeurs en data analisten om mooie kans om voorop te lopen. Maar ook specialisten op het gebied van elektrotechniek en werktuigbouwkunde. Je moet tenslotte zorgen dat software en hardware elkaar aanvullen en ondersteunen.

Bovenstaande ontwikkelingen spreken boekdelen. Je kan niet meer je hele leven teren op de opleiding die je ooit gedaan hebt. Er is sprake van een leven lang leren waarbij je steeds nieuwe vaardigheden moet ontwikkelen. Zowel op vakinhoudelijk als persoonlijk vlak.

Blijven ontwikkelen

Denk bijvoorbeeld aan de klant of eindgebruiker. Die wil steeds meer, sneller en beter. Geen one-size-fits-all, maar een oplossing die echt passend is. Maatwerk dus. Dat maakt het belangrijk om de wensen te begrijpen en door te vertalen naar oplossingen. Misschien zelfs wel in co-creatie met de klant of eindgebruiker. Dat vraagt om andere skills: relationele vaardigheden zoals communicerenen overtuigen.

Maar denk ook aan alle inhoudelijke kennis die je steeds moet onderhouden en opdoen. De techniek verandert tenslotte waar je bij staat. En daar komt koen bij kijken. koen heeft daarvoor de groeiversneller in het leven geroepen.

koen is een interimorganisatie voor specialisten in de techniek, overheid en ICT. Vanuit een vast dienstverband werken die slimmeriken bij verschillende opdrachtgevers. De groeiversneller van koen is de gouden combinatie van:

Professionals leren steeds nieuwe omgevingen, mensen en werkwijzen kennen. Die bagage nemen zij weer mee naar het volgende project en delen ze met de opdrachtgever. Op die manier groeit de opdrachtgever ook. De opdrachten passen bij de ambities en kwaliteiten, zodat het project een succes wordt.

Met opleidingen en trainingen zijn professionals altijd op de hoogte van actuele onderwerpen. koen investeert daarin en kijkt samen met professionals wat zij nodig hebben om te leren, ontwikkelen, verbeteren. Samen stellen zij een ontwikkelplan op.

Professionals bij koen hebben een achterban van collega’s met kennis en kunde.  Collega’s die net als zijzelf steeds bij andere opdrachtgevers zitten en daardoor een diversiteit aan ervaring meebrengen. Ook de collega’s zelf zijn zeer divers. Van doorgewinterde senior specialist tot pas afgestudeerde junior met andere manieren van denken.

De groeiversneller van koen zorgt voor diversiteit en flexibiliteit, maar toch zekerheid. Zowel voor professionals als opdrachtgevers. Zij kunnen echt vaart maken. Professionals groeien sneller en makkelijker in hun vak. Zij zetten hun kwaliteiten optimaal in, lopen voorop in hun vak en vergroten hun werkgeluk.

Opdrachtgevers vullen makkelijker specialistische functies in op interimbasis. Daarnaast legt koen de verbinding tussen andere vakgebieden zoals ruimtelijke ordening en ICT.koen brengt specialisten uit die verschillende disciplines samen en neemt hen integraal mee in de ontwikkelingen.

De mogelijkheden voor jou of je bedrijf verkennen? De consultants van koen kennen de branche als geen ander en sparren graag met je over de mogelijkheden.

Onderwerp: Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×