Nieuws
0

Kort nieuws uit Duitsland

390f911ad4eb2799b26a9957776be052617c81fb

redactie

  • Wendelstein 7-X in gebruik
  • Machinebouw populair
  • Ingenieurs topverdieners
  • Communicatie tijdens re-entry

Fusiereactor in gebruik

De Wendelstein 7-X fusiereactor van het Max Planck Instituut in Greifswald produceerde op 3 februari voor het eerst waterstofplasma, nadat bondskanselier Angela Merkel op de startknop drukte. Sinds 10 december vorig jaar produceerde de stellarator al heliumplasma van 6 miljoen °C, maar dit diende vooral om de plasmakamer schoon te branden. Dit eerste 80 miljoen °C hete waterstofplasma bestond slechts 0,25 seconde; de test liep zoals verwacht. Medio maart worden de plasmakamerwanden uitgerust met koolstoftegels, waarna de reactorkamer nog hogere temperaturen aankan.

In Duitsland is het ingenieursvak een populaire studie, zo blijkt uit , het Duitse CBS: in het studiejaar 2014/2015 telde Duitsland 2.698.910 studenten, waarvan er maar liefst 545.408 ingenieurswetenschappen studeerde. Het populairste vak was machinebouw (208.699 studenten), gevolgd door elektrotechniek (85.462 studenten) en industrieel ontwerp (61.715) studenten. Net als Nederland kampt Duitsland ook met een flinke minderheid aan vrouwelijke ingenieurs: van alle ingenieursstudenten zijn er slechts 121.675 vrouw.

Wellicht heeft de hoge populariteit van het ingenieursvak iets te maken met de hoge lonen die er in Duitsland voor ingenieurs gelden: volgens het rapport Staufenbiel JobTrends Deutschland 2016 van recruitmentsite Staufenbiel is er vooral in de automotive branche veel vraag naar ingenieurs die dan een startsalaris van minimaal € 45.000 kunnen verwachten. Een ander rapport van vacaturesite Stepstone stelt zelfs dat na artsen en juristen ingenieurs de topverdieners zijn in Duitsland, met een brutojaarsalaris van € 61.100 euro.

Bij een windtunnel in Keulen hebben het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) en Stanford een proef gedaan om mogelijk te maken. Deze wordt nu gedurende enkele minuten ernstig verstoord door een elektrisch plasma rond het vaartuig dat wordt opgewekt door de wrijving van het ruimtevaartuig met de atmosfeer. Hierdoor kan kritische data over het falen of slagen van een re-entry missie verloren gaan. De oplossing is het opwekken van een elektrisch veld nabij de antenne, waardoor het geladen plasma op die plek wordt afgestoten en zo een communicatiekanaal ontstaat. Omdat het niet mogelijk is dit kanaal voortdurend open te houden, werkt men met pulsjes met tussenpozen van enkele milliseconden.  

 

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten