De aanleg van de laatste meters van warmteleidingen of andere ondergrondse netten kunnen sleufloos worden aangelegd dankzij de Nano-Drill. In Terheijden, een dorp boven Breda, is deze techniek voor het eerst succesvol gebruikt.
De Nano-Drill is een compacte boormachine die aan een minigraver kan worden bevestigd. Daarbij maakt de Nano-Drill gebruik van een zeer flexibele boorbuis, waardoor tijdens het boren eenvoudig gestuurd kan worden om bijvoorbeeld obstakels te ontwijken.
De flexibele boormachine werkt volgens het HDD-principe, waarbij een boorstang van een intredepunt naar een uittredepunt wordt geboord. Daarna kan de gewenste buis, kabel of leiding worden ingetrokken. Als het boorgat na de pilootboring niet groot genoeg is, kan deze middels een ruimer tot de juiste diameter worden geruimd.
De voordelen van Nano-Drill hebben zich bij de pilot bewezen. De boor is inzetbaar met minimale overlast voor bewoners en omgeving. Er is maar lage (fysieke)menskracht nodig. En de Nano-Drill blijkt ook in praktijk toepasbaar in een compacte omgeving. Een van de uitdagingen is de toepassing geschikt te maken voor grotere diameters.
De Nano-Drill is ontwikkeld door Kouwenberg Infra, specialist in sleufloze technieken, en machinebouwer Kormee. Zij reageerden daarmee op een vraag van energiemaatschappij Vattenfall, die zocht naar een techniek om panden snel en zonder overlast aan te sluiten op een warmtenet.
De intredehoek van de Nano-Drill is verstelbaar. De boor heeft een maximale lengte van 30m, een maximale diameter van 90mm en is roteerbaar op de de snelwissel van een graafmachine.
Nano-Drill: korte ondergrondse leidingen leggen zonder graven
Onderwerp: