Al decennialang staat het biologisch afbreekbare oxidant Ferraat(VI) bekend als een duurzame oplossing voor het zuiveren van (afval)water. Groot probleem: de houdbaarheid. Om Ferraat(VI) zijn kracht te laten behouden moet het binnen enkele seconden worden toegevoegd aan het (afval)water. Het Nederlandse bedrijf Ferr-Tech maakt aan dat probleem een einde.
Om afvalwater te zuiveren heb je in veel gevallen een oxidant, een desinfectant en een coagulant nodig. Als oxidant is Ferraat(VI) interessant, omdat het veel krachtiger is dan chloordioxide, waterstofperoxide en ozon. Het is Ferr-Tech na jaren sleutelen gelukt aan een elektrochemisch procedé gelukt om dit middel stabiel en houdbaar te produceren.
Het resultaat is Fersol, wat staat voor Ferraat (VI) in solution. Het 63% sterker dan chloor en kan daardoor veel duurzamer en energie-efficiënter afvalwater verschonen. Daarnaast reageert Fersol met opgeloste stoffen zodat deze bezinken en elimineert het sommige bacteriën, schimmels en virussen. Het water kan worden hergebruikt in industriële processen of veilig geloosd.
Gooi een kleine dosis Fersol in een afvalwatercocktail van zink, ijzer, sulfaat, fosfaat en chloor. Binnen een paar seconden zakt de verontreiniging in de vorm van vlokjes naar de bodem. Na een poosje resteert een bruinige drab op de bodem en is de rest van het afvalwater helder, in ieder geval schoon genoeg om te hergebruiken of veilig te lozen.
Een praktijkvoorbeeld maakt de impact nog duidelijker. Een recyclingbedrijf in het noorden van het land gebruikte “meer dan 60 liter chloor, zeep en ontschuimer” per uur, om weggegooide boterhamzakjes en vleeswarenverpakkingen te reinigen voordat ze gerecycled konden worden. Met Fersol is nog maar 8 liter per uur nodig, kan de fabriek het afvalplastic koud wassen, is er minder transport nodig, komt er minder CO2-uitstoot vrij en slijten de fabrieksmachines minder snel doordat er minder schuim in de pompen terechtkomt.
“De markt schreeuwt hier om”, zegt Judith le Fèvre van Ferr-Tech, één van de 6 mede-eigenaren van het bedrijf. FerSol, maakt restwater zo puur dat een groot deel teruggebracht kan worden in het productieproces. “Dankzij de krachtige oxidatie van FerSol binden de deeltjes van het restproduct beter aan elkaar waardoor minder slib overblijft. Het resterende slib is ook nog eens veel compacter waardoor het makkelijker af te voeren is. Soms is zelfs de slib als grondstof te hergebruiken voor meststoffen en biomassa. Het geheel draagt zodoende bij aan de circulaire watereconomie.” Dit hergebruik van water kan volgens Le Fèvre tevens van belang zijn om waterschaarste te voorkomen. “Maar we kunnen afvalwater ook reinigen binnen de geldende eisen van lozing waardoor er minder verontreinigingsheffing hoeft te worden betaald.”
Brede belangstelling
De toepassingen van FerSol zijn enorm veelzijdig, vandaar dat er grote belangstelling is van binnen en buiten Europa. “In de industrie wordt wereldwijd veel water gebruikt voor koeling, stoomproductie, schoonmaak en transport”, verduidelijkt Le Fèvre “En dat betekent veel afvalwater. Slechts 6 procent van al het afvalwater uit de industrie wordt hergebruikt. Dat willen wij veranderen. We richten ons daarom vooral op de industrie, bijvoorbeeld op de agrifood, staal- en zuivelindustrie.”
Klanten van Ferr-Tech zijn te vinden in onder meer de Nederlandse industrie, die jaarlijks zo’n 400 miljoen kubieke meter water proceswater gebruikt om producten te spoelen of machines te koelen. Dat water wordt nauwelijks hergebruikt. Ook een Amerikaanse hydroponic sla-kweker heeft Fersol ontdekt. “Voorheen was het water na twee teelten zo smerig van schimmels, fosfaten en andere verontreiniging dat ze hun hele bassin moesten vervangen, wat niet alleen heel veel water kost, maar ook enorm arbeidsintensief is,” aldus Le Fèvre. “Sinds ze Fersol gebruiken hoeven ze het water niet te vervangen.”