Geslaagde kernfusie is vooralsnog enkel een wetenschappelijke mijlpaal

Amerikaanse wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd met kernfusie meer energie op te wekken dan nodig was om deze reactie op gang te brengen. Dat betekent niet dat daarmee een nieuwe energiebron nabij is. “Ik zie in dit concept bij lange na niet iets waar een energiecentrale van is te maken.”

Natuurlijk volgde Roger Jaspers het nieuws over het geslaagde experiment met kernfusie in de Verenigde Staten op de voet. Jaspers is zelfverklaard ‘fusion aficionado’ en associate professor op het gebied van kernfusie aan de TU Eindhoven en de universiteit van Gent. “Wat ze bereikt hebben is een wetenschappelijke mijlpaal”, zegt Jaspers. “We werken al 50 jaar aan het idee dat kernfusie ons van energie kan voorzien. Dan is het heel fijn als iemand als eerste laat zien dat er meer energie uit kernfusie komt dan we erin stoppen. Maar ik zie in dit concept bij lange na niet iets waar een energiecentrale van is te maken.”

Wat is het probleem?
“Wat de onderzoekers bij het National Ignition Facility (NIF) hebben gedaan is op een klein bolletje van 2mm een stralingsveld van lasers schieten waardoor er een kernfusie ontstaat. Ze doen die proef ongeveer 20 keer per jaar, niet meer dan dat. Daar komt dus in enkele microseconden 3,15 MJ uit. Dat is een nog geen 1 kWh, daar betalen we hier 50 eurocent voor. Om daar een echte energiecentrale van te maken, zou je dat wel 10 keer per seconde moeten doen.”

Log in of abonneer je op TW om verder te lezen.

Klik hier en krijg direct toegang tot de premium-artikelen.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Geen resultaten gevonden.
Nieuwsbrief
Relevante berichten
Geen resultaten gevonden.