Update:‘Groene’ daken verwerkt in ‘NTR 3216 Riolering van bouwwerken’

Peter van der Zwan
In de vernieuwde versie van de ISSO-publicatie ‘NTR 3216 Riolering van bouwwerken’ die richtlijnen geeft voor het ontwerpen, realiseren en beheren van afvoersystemen voor hemelwater en huishoudelijk afvalwater van bouwwerken zijn nu ook ‘groene’ daken opgenomen. De kennis is geactualiseerd op basis van relevante ontwikkelingen in de maatschappij en techniek. De ISSO-publicatie 3216 geeft de richtlijnen weer.
In de nieuwere versie zijn verschillende ontwikkelingen opgenomen die in de dagelijkse praktijk veel voorkomen. Zo zijn er inzichten op het gebied van waterlagen op daken, vooral begroeide daken met mos. Deze inzichten zijn overigens ook al beschreven in het TVVL en Techniek Nederland-rapport ST-49 ‘Waterlagen op platte daken en het veranderende klimaat’.
Noodzaak tot nieuwe versie
Het is ook duidelijker waarop noodoverstorten van hemelwaterafvoersystemen moeten worden gemaakt wanneer deze als UV-systeem worden uitgevoerd. Verder is het volgens WB 5:52 niet toegestaan om hemelwater via een naburig perceel te lozen. Dit heeft invloed op de uitvoering van HWA-systemen zoals doorlopende dakgoten bij rijtjeshuizen waarin de installateur bijvoorbeeld separatieschotten moet zetten.
Er ontstond vanuit de markt de behoefte aan onder meer een verduidelijking van situatieschetsen voor de uitmondingen van ontspanningsleidingen. Dit vraagstuk wordt steeds urgenter, omdat er steeds meer multifunctionele daken komen. Zonnepanelen kunnen de ontspanningsleidingen belemmeren of afdekken wat weer kan leiden tot stankoverlast. Ook deze scenario’s staan in de herziene publicatie beschreven.
De ISSO-publicatie is te vinden op het kennisplatform ISSO Open. Ook de bepalingsmethode capaciteit hemelwaterafvoer volgens het principe van overlaatstroming en de bepalingsmethode van de afvoercapaciteit UV-hemelwaterafvoersysteem zijn opgenomen. Verder is er het ontwerp, de uitvoer en het beheer van noodafvoer- en overstortsystemen opgenomen en is er een stappenplan voor het ontwerp van hemelwaterafvoersysteem.
De publicatie omvat ook de bijlagen A tot en met K. Achtereenvolgens zijn dat: Een bijlage A Lozingsvoorschriften en zuivering technische voorzieningen, een bijlage B Formules, een bijlage C Geluid, een bijlage D Pompinstallaties, een bijlage E Afvoerleidingen in voorzetwandsystemen, een bijlage F Dimensioneringstaten, een bijlage G Omgaan met hemelwater binnen de perceelgrens, een bijlage H Individuele behandeling van afvalwater, een bijlage I Brandveiligheid van leidingdoorvoeren, een bijlage J Gelijkwaardigheidstoetsing van innovatie producten en systemen en tenslotte een bijlage K Gescheiden sanitatie.
Bron: https://www.isso.nl/publicatie/isso-publicatie-3216-ntr-3216/2023/13