Nieuws

Kwaliteit van mensen op bouwplaats staat onder druk

DALL·E 2023-02-09 15.11.32 - tekort aan arbeidsmigranten op de bouwplaats

De kwaliteit van de mensen op de bouwplaats schiet nogal eens tekort. Eén van de oorzaken is dat er veel ongeschoolde buitenlanders rondlopen op de bouwplaats. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 3000 mensen uit de bouw- en installatiesector. Ruim driekwart ervan vindt zelfs dat de kwaliteit van het werk er onder lijdt. Eenzelfde mening is toegedaan onder de sectoren bouw, installatie, leveranciers en ontwerp & advies. 

Niels Wensing, woordvoerder van Bouwend Nederland, herkent het beeld niet. Volgens hem kiezen genoeg mensen voor een bouwopleiding. Dat gebeurt nu en zal in de toekomst ook zo zijn. De echte vakman op de bouwplaats zal altijd blijven.

Wensing: “De echte vakman op de bouwplaats zal altijd blijven”

In het rapport ‘Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2023’ van het Economisch Instituut voor de Bouw, (EIB) wordt gesteld dat de bouw van nieuwe woningen en utiliteitsgebouwen het komend jaar flink zal dalen ondanks de ambitie van de regering. Wensing ziet geen slechtere kwaliteit op de bouwplaats, aannemers opereren toch ook onder opdrachtgevers.

Arbeidsmigranten blijven noodzakelijk

Buitenlandse mensen blijven noodzakelijk op de bouwplaats volgens Wensing. Ze geven verlichting op de arbeidsmarkt, maar ze moeten uiteraard wel voldoen aan de juiste eisen. Veiligheid op de bouwplaats blijft voorop staan. Bouwend Nederland heeft er zelfs met het platform woordeloze communicatie en bouwspraak voor gezorgd dat de communicatie met buitenlandse mensen beter verloopt. De bouwsector heeft daar veel energie ingestoken.

Het EIB verwacht dat zowel de productie als de werkgelegenheid in de bouw zich op korte termijn moet opmaken voor krimp. Het afgelopen jaar werd veel meer nieuwbouwwoningen opgeleverd dan verwacht, maar al met al viel het toch tegen door de hogere bouwkosten en de hogere rente. De stijging zet in 2023 niet door en het EIB verwacht dat de bouwarbeidsmarkt flink zal afkoelen. De arbeidscapaciteit zal dit jaar meer dan volledig worden opgevangen vanuit de opleidingen. 

Het tekort aan gekwalificeerd personeel is lastig. Er lopen genoeg mensen op de bouwplaats, maar het opleidingsniveau ervan is niet al te hoog. Ouderen stromen uit en de techniek verandert snel. De ouderwetse timmerman ontbreekt vaak. Zij-instromers, scholieren en stagiaires knappen vaak moeilijke bouwklussen op terwijl daar nog niet klaar voor zijn. Er zou meer tijd voor moeten worden uitgetrokken om die mensen alle kneepjes van het vak bij te brengen.

De uitvoerder zit er maar mee in zijn maag, want het kost tijd en energie. Vaak zijn er ook geen uitvoerders om mensen aan te sturen. Uitvoerders worden ook schaarser en de schakel tussen de ingenieurs op kantoor, het personeel op de bouwplaats en de onderaannemers wankelt soms. Dit leidt soms tot mindere kwaliteit. De communicatie met buitenlands personeel verloopt niet altijd even soepel en ook het opleidingsniveau kan lager zijn. En ZZP’ers die bouwbedrijven regelmatig inhuren brengen risico’s met zich mee. Er is vaak minder binding met ZZP’ers.

Oplossing in prefab bouwen

Een oplossing wordt gezocht in prefab bouwen. Een groot deel van het personeelstekort kan daardoor worden ondervangen met als voordeel dat dat niet lijdt tot slechtere kwaliteit. De afwerking bij nieuwbouwwoningen en bouwprojecten lijdt vooral onder het personeelstekort en tijdsgebrek. Er zal veel vaker voor prefab bouwen worden gekozen op de bouwplaats. Het werk verloopt dan efficiënter en het is beter te monitoren.

Slot

Toch zijn er ook mensen die vinden dat de kwaliteit niet lijdt onder het personeelstekort. Een probleem is ook dat bedrijven meer werk aannemen dan ze aankunnen met de mensen die ze hebben. Mensen verkassen soms van de ene bouwplaats naar de andere. Veel werken renderen daardoor minder en lopen minder vlot dan gewenst met als resultaat een slechte kwaliteit en veel tijdsdruk. En dat mag natuurlijk nooit voorkomen.

Bron: Bouw en Installatie Hub

Onderwerp:
ArbeidsmarktOnderwijs

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten