Nieuws

Hoe hemelwater en grijswater kunnen helpen om drinkwater te besparen

© iStock

Drinkwater is een kostbaar goedje, dat steeds schaarser wordt in ons land. Om de drinkwatervoorziening te ontlasten, zijn er alternatieve watersystemen die gebruik maken van hemelwater en grijswater. Maar hoe werken deze systemen en wat zijn de voordelen?

Hemelwater is het water dat afkomstig is van regen, sneeuw of hagel. Grijswater is het licht verontreinigde afvalwater dat afkomstig is van bijvoorbeeld de douche, de wasmachine of de vaatwasser. Beide soorten water kunnen worden opgevangen, gezuiverd en hergebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het spoelen van het toilet, het besproeien van de tuin of het wassen van de auto.

Wat zijn de voordelen van hemelwater- en grijswatersystemen?

Het gebruik van hemelwater en grijswater heeft meerdere voordelen. Ten eerste draagt het bij aan het verminderen van het drinkwatergebruik, wat goed is voor het milieu en de portemonnee. Het ministerie heeft aangekondigd dat we ons drinkwatergebruik tot 2035 met 20% moeten verminderen. Met hemelwater- en grijswatersystemen kunnen we hieraan voldoen.

Ten tweede draagt het bij aan het voorkomen van wateroverlast door zware regenbuien, die steeds vaker voorkomen door de klimaatverandering. Door het hemelwater op te vangen en te infiltreren in de bodem, wordt het riool minder belast en wordt het grondwater aangevuld. Ten derde draagt het bij aan de kwaliteit van het oppervlaktewater, doordat er minder vervuild water wordt geloosd.

Hoe kun je hemelwater en grijswater gebruiken?

Om hemelwater en grijswater te kunnen gebruiken, heb je een speciaal systeem nodig dat bestaat uit een aantal onderdelen, zoals een opvangreservoir, een pomp, een filter, een leidingnet en een terugslagklep. Het systeem moet voldoen aan de technische richtlijnen die zijn vastgelegd in de nieuwe ISSO-publicatie 70 ‘Hemelwater en grijswater binnen de perceelgrens’. Deze publicatie is een handig hulpmiddel voor professionals die zich willen verdiepen in de inzet van hemelwater- en grijswatersystemen. De publicatie geeft informatie over de huidige problematiek, de milieu-impact, de wet- en regelgeving en de ontwerp-, realisatie- en beheeraspecten van de systemen.

Waar moet je op letten bij hemelwater- en grijswatersystemen?

Hemelwater- en grijswatersystemen zijn niet zonder risico’s. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede scheiding tussen het drinkwater- en het alternatieve watersysteem, om besmetting te voorkomen. Ook moet het water regelmatig worden gecontroleerd op de kwaliteit en de veiligheid. Verder moet het systeem goed worden onderhouden en gereinigd, om verstoppingen, lekkages en geurhinder te voorkomen. Tot slot moet je rekening houden met de kosten en de terugverdientijd van het systeem, die afhankelijk zijn van de grootte, de complexiteit en het gebruik van het systeem.

Conclusie

Hemelwater- en grijswatersystemen zijn alternatieve watersystemen die kunnen helpen om drinkwater te besparen, wateroverlast te verminderen en de waterkwaliteit te verbeteren. Om deze systemen te kunnen toepassen, heb je een speciaal systeem nodig dat voldoet aan de technische richtlijnen van de nieuwe ISSO-publicatie 70. Deze publicatie is een waardevolle bron van kennis voor professionals die zich bezighouden met hemelwater- en grijswatersystemen.

Onderwerp: Duurzaamheid

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten