Nieuws

Wat doet 5G écht met je lichaam? Nieuw onderzoek biedt eindelijk antwoord

© iStock

Sinds de uitrol van het 5G-netwerk gonst het van de geruchten en complottheorieën. Sommigen geloven dat de straling van deze nieuwe technologie schadelijk is voor onze gezondheid, terwijl anderen het afdoen als ongegronde bangmakerij. Maar wat zegt de wetenschap eigenlijk?

Recent onderzoek, gepubliceerd in PNAS Nexus, werpt nieuw licht op de kwestie. De wetenschappers van Constructor University besloten om de effecten van 5G-straling grondig te onderzoeken.

Menselijke cellen blootgesteld aan 5G-straling

In hun studie werden menselijke huidcellen, specifiek fibroblasten en keratinocyten, blootgesteld aan elektromagnetische velden. Deze velden hadden frequenties van 27 en 40,5 GHz en werden op verschillende intensiteiten getest. Opvallend genoeg werden de cellen blootgesteld aan straling die tien keer hoger lag dan de officiële veiligheidslimieten—en dat gedurende periodes van 2 tot 48 uur.

Om zo nauwkeurig mogelijk te werk te gaan, werd de studie uitgevoerd met strikte temperatuurcontrole en blind testing. Dit betekent dat de onderzoekers niet wisten welke cellen aan straling waren blootgesteld en welke als controlegroep dienden, waardoor vooringenomenheid werd uitgesloten.

Wetenschap komt met duidelijkheid

De onderzoekers richtten zich op twee belangrijke aspecten van de huidcellen: genexpressie en methylatiepatronen. Genexpressie laat zien welke genen actief zijn en in welke mate, terwijl methylatie een chemische markering is op het DNA die de activiteit van genen kan reguleren.

De resultaten? Slechts minimale veranderingen, zo klein dat ze statistisch gezien te verwaarlozen zijn. “Verschillen in genexpressie en methylatie door blootstelling waren klein en niet groter dan wat op toeval zou kunnen berusten,” schreven de onderzoekers in hun publicatie.

De veranderingen bleken statistisch gezien verwaarloosbaar. © PNAS Nexus

5G en de menselijke huid

Een veelgehoorde zorg rondom 5G-straling is hoe diep deze elektromagnetische golven in de huid doordringen. Uit eerder onderzoek bleek dat elektromagnetische golven onder de 3 GHz zo’n 10 millimeter de huid binnendringen. Bij hogere frequenties, zoals die van 10 GHz, beperkt de penetratie zich tot minder dan een millimeter.

De nieuwe studie bevestigt dit beeld: de golven van 5G dringen nauwelijks door in de huid. Dit ontkracht de vaak gehoorde angst dat 5G-straling diepe schade zou kunnen veroorzaken.

Complottheorieën versus realiteit

Sinds de introductie van mobiele communicatienetwerken zijn er complottheorieën die straling linken aan gezondheidsproblemen. De uitrol van 5G in 2019 viel toevallig samen met het uitbreken van de COVID-19-pandemie, wat olie op het vuur gooide voor ongefundeerde theorieën. Sommigen beweerden zelfs dat 5G-straling ons DNA zou kunnen ‘smelten’—een claim die door de wetenschappelijke gemeenschap steevast als onzin is bestempeld.

Het onderzoek van Constructor University lijkt nu een duidelijke streep te zetten door deze geruchten. Volgens de onderzoekers bieden hun data sterke ondersteuning voor de conclusie dat er geen bewijs is voor door straling geïnduceerde schade aan menselijke huidcellen.

Complotdenkers linken straling aan gezondheidsproblemen. Het onderzoek doorbreekt nu alle mythes. © iStock

Einde aan de onrust?

Hoewel dit onderzoek veel zorgen kan wegnemen, blijft het publieke wantrouwen rond 5G bestaan. Desondanks lijkt de wetenschappelijke consensus steeds sterker: 5G-straling heeft bij de geteste intensiteiten en frequenties geen meetbare schadelijke impact op menselijke huidcellen.

Zal dit nieuwe onderzoek genoeg zijn om de complotdenkers de kop in te drukken? De tijd zal het leren.

Onderwerp:
GezondheidWetenschap

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten