Nieuws

Wereldprimeur: Nederlands windpark levert 5x meer stroom met één slimme ingreep

Nederlands windpark
© iStock

Hollandse Kust Noord combineert als eerste ter wereld wind én zonne-energie op één locatie. Met de toevoeging van drijvende zonnepanelen wordt de opwekkingscapaciteit tot 5x groter.

In een revolutionaire stap naar duurzamere energieopwekking is een belangrijke mijlpaal bereikt bij windpark Hollandse Kust Noord. Een team werkt momenteel aan ’s werelds eerste offshore zonnepark dat ze direct integreren binnen een bestaand windpark op zee. De installatie van het ankersysteem markeert het begin van een nieuwe fase in de energietransitie op zee.

Van wind naar zon

Op zo’n 18 kilometer voor de Nederlandse kust, middenin de ruige Noordzee, ligt het Hollandse Kust Noord windpark. Sinds eind 2023 levert dit park jaarlijks ruim 3,3 TWh aan groene stroom via een capaciteit van 759 MW. Maar daar blijft het niet bij: door drijvende zonnepanelen toe te voegen, verhogen de ontwikkelaars de opwekkingscapaciteit potentieel tot vijf keer—zonder extra ruimtebeslag op zee.

CrossWind, een joint venture tussen Shell en Eneco, voert het project uit. De drijvende zonnepanelen zijn ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Oceans of Energy, dat internationaal al naam heeft gemaakt met robuuste zonneplatforms die bewezen bestand zijn tegen de zware winterstormen van de Noordzee.

Installatie van het ankersysteem

De afgelopen weken is een sleutelfase voltooid: de installatie van het ankersysteem dat de drijvende zonne-installatie op zijn plaats moet houden. Het systeem verbindt het zonnepark met een nabijgelegen windturbinefundatie via een elektrische kabel, waardoor het zonnepark direct aansluit op de bestaande energie-infrastructuur.

Volgens Allard van Hoeken, CEO van Oceans of Energy, is deze mijlpaal niet alleen technisch maar ook symbolisch van groot belang: “Deze combinatie van offshore zon en wind laat zien hoeveel potentie er zit in hybride energieopwekking op zee. We kunnen een veel constanter stroomprofiel leveren aan land, terwijl we dezelfde zeeoppervlakte benutten.”

Het ankersysteem wordt in het installatievaartuig geladen. © Oceans of Energy

Volop ruimte voor schaalvergroting

De keuze voor offshore zonnepanelen is meer dan een noviteit. Landruimte in Nederland is schaars en wordt intensief benut voor woningbouw, landbouw, natuur en infrastructuur. De zee biedt daarentegen volop ruimte voor schaalvergroting.

Bovendien vult zonne-energie op zee de productie van windenergie aan: wanneer het windstil is, schijnt vaak de zon, en vice versa. Dit maakt het totale systeem stabieler en efficiënter.

Daarnaast laten offshore zonneparken zich relatief eenvoudig opschalen en integreren ontwikkelaars ze zonder veel extra belasting in bestaande windparkinfrastructuur—zoals hier bij Hollandse Kust Noord.

Samenwerking op topniveau

De installatie van het ankersysteem werd uitgevoerd in samenwerking met Boskalis Marine Services. Steve van Hulle, directeur bij Boskalis, prijst de samenwerking en benadrukt het belang van veiligheid en vakmanschap: “De uitvoering verliep soepel en veilig, mede dankzij het uitmuntende werk van het schip de Princess en haar bemanning.”

Ook CrossWind-projectmanager Jeroen van Loon is vol lof: “De professionele aanpak en veiligheidsstandaarden van Oceans of Energy maken dit project tot een succes. We zijn trots op deze grote stap richting een toekomst waarin offshore zon en wind hand in hand gaan.”

Het verankeringssysteem voor het offshore zonnepark HKN1 is met succes geïnstalleerd. © Oceans of Energy

Nederland leider in de energietransitie

Met deze gecombineerde aanpak neemt Nederland opnieuw een leidende rol in de energietransitie. Als dit model zich op grotere schaal laat toepassen, zou het wereldwijd een enorme impuls kunnen geven aan de productie van duurzame energie, vooral in dichtbevolkte kustregio’s waar ruimte schaars is.

Waar offshore wind inmiddels een bewezen technologie is, opent offshore zon nu nieuwe deuren. Dit pilotproject bij Hollandse Kust Noord kan de blauwdruk worden voor hybride energiehubs op zee—met het potentieel om wereldwijd navolging te krijgen.

Onderwerp:
EnergieEnergietransitie

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten