Nieuws
0

Advies- en ingenieursbureau AKOS bestaat 50 jaar

Redactie

AKOS Advies- en Ingenieursbureau bestaat dit jaar 50 jaar. Als sinds 1969 leveren zij expertise en oplossingen op het gebied van mens, productie en technologie. Voorbeelden zijn analyse & simulatie, ontwikkeling & engineering, projectmanagement en werving & selectie. Wat is de sleutel van hun succes? Het antwoord ligt in langdurige samenwerkingsverbanden, een brede dienstverlening en uitgebreid netwerk. Voor sommige klanten is AKOS daardoor uitgegroeid tot een verlengstuk van hun eigen activiteiten. Maar hoe realiseer je een dergelijke samenwerking? AKOS vertelt.

‘Onze manier van werken kenmerkt zich door langdurige samenwerking. In langlopende klantrelaties kunnen wij de beste en meest duurzame oplossingen bieden en tegelijk snel handelen’, zegt directeur Wouter van Ree van AKOS. ‘Dergelijke samenwerking realiseren wij door een brede dienstverlening aan te bieden en een totaalaanpak te hanteren, die vanuit analyse naar advies tot oplossingen leidt. Daarbij bevelen we soms ook externe expertise en capaciteit aan als we die zelf niet in huis hebben.’ Het maakt AKOS tot de ontwikkelingspartner voor de industrie.

In al onze activiteiten staat een persoonlijke, menselijke benadering van de techniek centraal. ‘Dat werkt twee kanten op. Klanten krijgen de gewenste brede ondersteuning op maat en medewerkers blijven gemotiveerd dankzij de afwisselende opdrachten waaraan ze werken’, aldus Van Ree. 

Naast goede kennis van de klant is voor onze werving- en selectieservice kennis van kandidaten ook essentieel. Van Ree: ‘Van de kandidaten willen we weten wie ze zijn en wat ze willen. Door ons brede netwerk en goede marktkennis weten we aan de hand daarvan in welke bedrijfscultuur ze het best tot hun recht zullen komen. Zo bouwen we aan een goed en uitgebreid netwerk, dat met de jaren alleen maar meer ervaring en expertise gaat omvatten.

Hetzelfde geldt voor de medewerkers van ons advies- en ingenieursbureau, vertelt Van Ree. ‘Als een bedrijf bijvoorbeeld zijn productielijnen wil moderniseren, kijken we zorgvuldig welke medewerker past bij die opdracht. De afwisseling en passende opdrachten leveren inzet en enthousiasme op bij onze medewerkers. En optimaal opgeleide en tevreden medewerkers bieden de beste garantie voor kwaliteit en tevreden klanten.’

Eén van de zaken die klanten waarderen is de flexibiliteit die samenwerking met AKOS mogelijk maakt. Van Ree: ‘We kunnen een analyse uitvoeren en de verbetervoorstellen in de praktijk implementeren. Maar we kunnen ook ontwikkelings- en engineering-opdrachten uitvoeren in samenwerking met de klant of zelfstandig op basis van eisen en wensen van de klant. We kunnen deze opdrachten zowel op locatie als bij ons op kantoor uitvoeren. En als de klant dat wil, pakken we het hele projectmanagement op. We zijn als industriële ontwikkelingspartner in te zetten wanneer, hoe en waar het nodig is. Flexibiliteit bieden we in de aanpak, in het type opdracht en in de timing.’

Er zit een duidelijke wisselwerking tussen de verschillende specialisaties die samen de integrale dienstverlening van AKOS vormen. Van Ree: ‘Een voormalige stagiair is nu als engineering manager een belangrijke klant van ons geworden. We werken al ruim tien jaar op allerlei vlakken nauw met dat bedrijf samen.’ AKOS werkt met veel klanten en relaties al jarenlang samen doordat zij een integrale aanpak en brede dienstverlening leveren.

AKOS wil die behoefte graag op maat invullen. De kaders geven daarvan een aantal treffende voorbeelden. Van Ree: ‘We mikken op continuïteit in het ondersteunen van de groei en ontwikkeling van onze klanten. Een Industrial Development Partner dus.’    

Interface is de grootste fabrikant van tapijttegels ter wereld. Het hoofdkantoor en de grootste fabriek van het bedrijf staan in Scherpenzeel. Het bedrijf heeft grote duurzaamheids- en veiligheidsambities. Al meer dan tien jaar benut Interface de integrale dienstverlening van AKOS voor werving- & selectie, engineeringopdrachten, productmanagement en projectmanagement. De afgelopen jaren heeft AKOS bijvoorbeeld een machine ontwikkeld om tapijttegels te recyclen, gewerkt aan een afvoersysteem voor snijresten en diverse productielijnen gemoderniseerd. Momenteel werkt AKOS aan het versneld constateren van risico’s en doorvoeren van verbeteringen op het gebied van veiligheid van alle productielijnen, installaties en apparaten.

Nijha in Lochem produceert en levert sport- en speeltoestellen. Verhuizing van de fabriek gaf aanleiding om de lay-out van het productieproces te herontwerpen. Doel: productieflow en efficiëntie verhogen. Op de achtergrond speelde de moeilijkheid om lassers te vinden, waardoor de benodigde output over een aantal jaren onder druk stond. Nijha zelf vermoedde dat kostbare lasrobotisering nodig zou zijn voor de gewenste productieverhoging. Maar als de processen niet juist ingericht en uitgevoerd worden, zorgt een lasrobot ook niet voor meer output.

De vraag aan AKOS was om een inventarisatie met verbetervoorstellen te maken. AKOS heeft hiervoor de tool ‘Productiescan’ beschikbaar. De Productiescan maakte duidelijk dat aanpassen van de werkprocedures al zou volstaan om op korte termijn de efficiëntie te verbeteren en de productiecapaciteit te verhogen. Dit kan bovendien bereikt worden met de huidige vaste werknemers. De diepte-investering in een lasrobot is vooralsnog onnodig.  

Daarnaast heeft AKOS nog een aantal andere analyses en verbetervoorstellen gedaan. Deze aanpassingen zijn gericht op een hogere flexibiliteit, betere veiligheid, kortere doorlooptijd, minder voorraden en beter overzicht. Met ondersteuning van AKOS zijn de verbeteringen inmiddels doorgevoerd.

Thermoware is gespecialiseerd in de bouw van machines voor de productie van dunwandig Expanded Polystyreen (EPS oftewel ‘piepschuim’). Thermoware werkt continu aan verbetering van de productie-efficiëntie om de concurrentiepositie te behouden en te verbeteren. Dat heeft geleid tot een productie van honderd eenheden per minuut en een voortdurende verlaging van het energieverbruik van de machines. Om het energieverbruik nog verder te verlagen, deed Thermoware een beroep op AKOS. Grootste uitdaging: zorg dat de energiereductie de levensduur, betrouwbaarheid en productiesnelheid niet benadeelt.
AKOS begon met een energieanalyse. Die maakte duidelijk waar in het proces de energie wordt verbruikt en welke parameters daarop invloed uitoefenen. De complexiteit van deze opgave zit vooral in de correlatie tussen de variabelen. Bovendien hebben de wijzigingen invloed op de levensduur, betrouwbaarheid en productiesnelheid.

Op basis van de simulaties ontwikkelt AKOS een energie-efficiënter concept voor de matrijsproductie. Het onderzoeken van alternatieve koel- en verwarmingsmethodes, productiematerialen en productietechnieken van de matrijzen maakt hiervan deel uit. Vanwege de  kleine series is gieten niet haalbaar en ook verspanen bleek geen optie. Alternatieven zoals 3D- printen en hydrovormen werden overwogen. De juiste combinatie van techniek en materiaal maakt verdere besparing haalbaar. Daarbij kan ook de productiesnelheid en daarmee de productiviteit van de machines omhoog.

Profiel AKOS

AKOS is een advies- en ingenieursbureau gericht op het ontwikkelen van de industrie door het leveren van expertise en oplossingen op het gebied van mens, productie en technologie. Al sinds 1969 zijn wij een betrouwbare en flexibel in te zetten partner voor de industrie. Middels langdurige samenwerkingsverbanden en een integrale aanpak bieden wij kwalitatieve en duurzame oplossingen om industriële bedrijven vooruit te helpen. In alle activiteiten en diensten stellen wij de onze kernwaarden centraal: flexibel, ontwikkelingsgericht, creatief, oprecht, samenwerkingsgericht. 

Website: www.akos.nl

Vacatures: www.werkenbijakos.nl

Contact: info@akos.nl of 055 5 412 412

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×