Nieuws
0

Afbouw megaschip opsteker voor toeleveranciers

Benno Boeters

  • € 930 miljoen aan orders
  • Grootste vaartuig ter wereld

Volgens scheepsbouwer Allseas heeft de afbouw van het megaschip Pioneering Spirit – het grootste vaartuig ter wereld – Nederlandse toeleveranciers € 930 miljoen aan orders opgeleverd. Een Zuid-Koreaanse werf bouwde het casco voor de Pioneering Spirit (oorspronkelijk gedoopt als ‘Pieter Schelte’), maar installatie van gespecialiseerde apparatuur doet men in de Alexiahaven op de Maasvlakte.

Het enorme schip (382 x 124 m) met motoren die in totaal 136.000 pk aan vermogen leveren, moet straks hele topsides van boorplatforms kunnen optillen en vervoeren. De heftechniek – boorplatforms worden tussen de twee boegen van het schip opgepakt – en de zestien speciale hefbalken maken het schip bijzonder, maar ook complex; hetgeen er ook toe bijdroeg dat de afbouw een jaar langer duurde dan gepland. Naast het optillen en vervoeren van boorplatforms kan het schip ook pijpen leggen.

Toeleverancier Bosch Rexroth leverde onderdelen voor de hefbalken, waaronder de hydraulische cilinders. Andere bedrijven die grote orders verwierven zijn IHC, Croon Elektrotechniek en RH Marine (de nieuwe naam voor Imtech Marine).

De totale jaaromzet van de maritieme toeleveranciers was in 2014 € 3,8 miljard; de jaaromzet in 2015 was dus door het megaschip bijna een kwart hoger.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×