Nieuws
0

AMS start met eerste projecten

Mischa Brendel

Afgelopen vrijdag presenteerde het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) de eerste drie projecten waar het instituut zich over zal buigen.

Dat deed het AMS tegelijkertijd met het openen van haar deuren in het Koninklijk Instituut voor de Tropen; het AMS ging op 20 juni al van start, maar heeft nu dus ook officieel een eigen locatie.

De drie projecten betreffen de weerbaarheid tegen plotselinge wateroverlast (Rain Sense), duurzam omgaan met de ‘stadsstofwisseling’ (Urban Pulse) en het slim regelen van de mobiliteit in de stad (Urban Mobility Lab). Een project waar het AMS zich over buigt moet zowel betrokken partijen vanuit het instituut hebben, als relevant zijn voor de inwoners van Amsterdam. Ook moet het om innovatief onderzoek gaan.

Rain Sense lijkt na de flinke wateroverlast in grote delen van het land afgelopen zomer het meest actueel. Het project richt zich op een grotere weerbaarheid van Amsterdam tegen wateroverlast en schade door heftige weersomstandigheden. Dankzij onder meer meetstations aan lantaarnpalen, een mobiele meetparaplu en een app die bewoners op hun smartphones kunnen installeren, kunnen de onderzoekers per straat nauwkeurig de regenval in Amsterdam in kaart brengen.

Het project Urban Pulse richt zich vooral op een duurzame omgang met energie, water, voedsel en grondstoffen in de stad. Om Amsterdammers zuiniger te laten omgaan met deze ‘stadsstofwisseling’, moet eerst in kaart worden gebracht hoe de stroming van al deze stoffen in de stad is. Om dit te doen, zal het AMS onder andere computermodellen inzetten.

Het laatste project, Urban Mobility Lab, moet verkeersstromen in kaart brengen om deze beter te kunnen voorspellen. Omdat het hier niet alleen transport zelf betreft, maar ook menselijk gedrag, is het een complex vraagstuk. Het AMS wil een laboratorium bouwen waarin gemeente, bedrijven en bewoners samenwerken aan nieuwe, schonere en betrouwbaardere mobiliteit. Hoe dit lab precies vorm wordt gegeven, is nog niet bekend.

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×