Nieuws

Australië investeert gigantisch in quantumcomputing met een focus op fotonicatechnologie

Australië zet een grote stap op het gebied van quantumcomputing met een investering van bijna één miljard Australische dollar (ongeveer 607 miljoen euro) in PsiQuantum, een bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van quantumcomputers met behulp van fotonen. Deze strategische zet plaatst het land voorop in de wereldwijde race om de volgende generatie supercomputers.

Een ambitieuze investering

De Australische federale overheid, in samenwerking met de regering van Queensland, heeft aangekondigd dat zij PsiQuantum, een bedrijf dat mede-opgericht is door twee Australische onderzoekers en hoofdkantoor houdt in de Verenigde Staten, financieel zullen ondersteunen. Het bedrijf ontvangt in totaal 940 miljoen Australische dollar van beide overheden. In ruil daarvoor zal PsiQuantum opeenvolgende generaties van haar quantumcomputers bouwen en exploiteren in Brisbane, Australië.

De technologie van PsiQuantum

In tegenstelling tot veel huidige quantumcomputers die gebaseerd zijn op supergeleiders, gebruikt PsiQuantum een innovatieve aanpak met deeltjes van licht, oftewel fotonen. Deze methode werd voorheen als moeilijk op te schalen beschouwd. Echter, recentelijk heeft PsiQuantum een doorbraak bekendgemaakt in een wetenschappelijk artikel. Het bedrijf heeft aangetoond dat het met een standaard halfgeleiderfabricageopstelling, vergelijkbaar met die voor gewone computerchips, de benodigde fotonicachips kan bouwen voor zijn quantummachines.

Impact van de investering

Stephen Bartlett van de Universiteit van Sydney benadrukt het belang van deze ontwikkeling: “Wat mij echt enthousiast maakt, is dat de schaal van de investering laat zien dat we serieus zijn.” Hij voegt eraan toe dat dit neerkomt op het claimen van soevereine capaciteit op het gebied van quantumcomputing en het opbouwen van een ecosysteem voor quantumtechnologie in Australië.

Quantumcomputers hebben het potentieel om bepaalde taken veel sneller uit te voeren dan traditionele computers. Tot nu toe zijn deze capaciteiten alleen aangetoond bij problemen zonder praktische toepassingen. Maar naarmate onderzoeksteams in bijvoorbeeld de VS en China grotere en minder foutgevoelige machines bouwen, is de hoop dat deze binnenkort ook praktisch nuttig zullen blijken.

Deze investering kan ook een aantrekkingskracht zijn voor Australische wetenschappers die nu in het buitenland werken, zoals de medeoprichters van PsiQuantum, Jeremy O’Brien en Terry Rudolph. Volgens Bartlett zou dit hen kunnen verleiden om terug te keren naar Australië en daar hun carrière voort te zetten.

Onderwerp: Innovatie

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×