Nieuws

Lightyear stopt de productie van introductiemodel Lightyear 0

De productiestart van de Lightyear 0 op 1 december 2022 (Foto: Lightyear)

Mark van der Heijden

Autofabrikant Lightyear zet een streep door de productie van hun eerste model, de Lightyear 0. Het Brabantse bedrijf zegt zich te gaan richten op de opvolger, Lightyear 2, die met zijn verwachte prijs van minder dan 40.000 euro gericht is op een breder publiek.

Lightyear 0 zou de eerste productiezonneauto ter wereld worden; de auto kan zichzelf opladen middels de zonnepanelen op het dak. De productie ervan is begin december 2022 gestart. Het Finse bedrijf Valmet zou 946 exemplaren maken, die 250.000 euro per stuk zouden gaan kosten. Nog geen twee maanden na de start, stopt de productie echter al.

Het bedrijf zegt voor “vele uitdagingen” te staan. “De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt om die uitdagingen het hoofd te bieden. Om onze visie veilig te stellen, hebben we moeten beslissen om onze focus en middelen volledig op Lightyear 2 te richten. Dit betekent dat we de productie van Lightyear 0 hebben moeten stoppen”, meldt Lightyear in een persbericht.

“Deze beslissing is niet lichtvaardig genomen omdat het iedereen raakt die deze reis met ons is aangegaan. Dat zijn natuurlijk onze eigen medewerkers, die dag in dag uit werken aan het realiseren van mobiliteit op zonne-energie, naast onze investeerders, klanten, leveranciers en de overheid.”

“Helaas hebben we deze beslissing moeten nemen”, zegt CEO en medeoprichter Lex Hoefsloot. “Het hele ontwikkelingsproces van Lightyear 0 heeft ons bedrijf de afgelopen jaren veel waardevolle lessen opgeleverd. We richten nu al onze energie op het bouwen van Lightyear 2 om die op tijd beschikbaar te maken voor klanten.”

“Onlangs lanceerden we een wachtlijst voor Lightyear 2 met meer dan 40.000 inschrijvingen van individuele klanten als resultaat en we hadden al ongeveer 20.000 pre-orders van fleetowners. We hopen in de komende weken enkele belangrijke investeringen af te ronden om op te schalen naar Lightyear 2, een betaalbaar elektrisch voertuig op zonne-energie dat beschikbaar is voor een breder publiek.”

Sync-development

Onderwerp: Mobiliteit

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×