Nieuws
0

Automatisch remmen of bijsturen

Rijkert Knoppers

Een videocamera aan de voorkant van een auto waarschuwt de bestuurder bij het naderen van een verkeerslicht, de aanwezige 24 GHz radar bewaakt de kruissnelheid en zorgt ervoor dat de auto niet onverhoeds van de weg raakt.

Het zijn recente voorbeelden van ontwikkelingen om de veiligheid van het wegverkeer te verbeteren.

 

‘De groei van de mobiliteit heeft een hoge prijs’, stelt Martin Thoone, Vice President van het onder meer in Koblenz gevestigde TRW Electronics Engineering. ‘In het jaar 2009 waren er binnen Europa ongeveer 1,2 miljoen ongelukken, waarbij ongeveer 35.000 dodelijke slachtoffers en 1,6 miljoen gewonden vielen. De Europese Unie heeft als doelstelling dit aantal tegen het jaar 2020 tot de helft gereduceerd te hebben.’

 

Elektronica zou een sleutelrol kunnen spelen om deze doelstelling te bereiken, vertelde Thoone in zijn lezing op het achtste International Automotive Congress, afgelopen week aan de Technische Universiteit te Eindhoven. ‘Technieken, zoals de al oudere antiblokkeer remsystemen, elektronische stabiliteitscontroles, controlesystemen van de bandendruk en geavanceerde ondersteuningssystemen voor de bestuurder zullen van groot belang zijn bij het bereiken van de doelstelling van de EU’, aldus Thoone.

 

Een van de in ontwikkeling zijnde systemen die de veiligheid belangrijk kan verhogen is de automatisch noodrem, die de auto afremt als de radar of de camera bijvoorbeeld obstakels voor de auto detecteert. Ook nieuw is het Electrical Power Steering systeem, dat druk kan uitoefenen op het stuur, bijvoorbeeld als de auto van de weg dreigt te geraken.

 

Elektronica gaat een wezenlijke rol spelen bij de auto van de toekomst, zo hield ook Claus Ehlers, hoofd van de Daimler Center for Society, Vehicle Concepts and Human-Machine Interactions het publiek voor. ‘De duurzame strategie van Daimler is gebaseerd op drie pijlers’, aldus Ehlers. ‘Het optimaliseren van de verbrandingsmotor, de aandrijving en het ontwikkelen van hybride voertuigen en het streven naar zero-emissie auto’s.’ Als voorbeeld van het slim gebruik van elektronica noemde Ehlers het Car2go concept; een intelligent autodeelsysteem, waarbij met behulp van internet of mobiele telefoons op een snelle wijze een Smart te huur is.

 

In het kader van het congres waren er buiten diverse demonstraties met onder meer de elektrische Whisper bus, een Fiat Doblò op waterstof en een elektrische Tesla Roadster. Ook was het mogelijk om een stukje te rijden in een Nissan Leaf, een elektrische auto die sinds enige tijd op de Nederlandse markt verkrijgbaar is. ‘De actieradius ligt volgens opgave van Nissan op ongeveer 160 km, maar afhankelijk van je rijstijl haal je in de praktijk tussen 120 en 180 km’, vertelt John Ratsma manager Technical Support van Nissan Nederland.

 

De beperkte actieradius hoeft niet zo’n groot probleem te zijn. Ratsma wijst naar een display op het dashboard: ‘Met dit navigatiesysteem kun je precies zien waar het dichtstbijzijnde oplaadstation is. In Amsterdam zijn er al heel veel oplaadpunten, dat ligt in de rest van het land anders. Overigens geeft het systeem ook aan waar de snellaadstations zijn, dan kan je na een half uur opladen weer verder.’

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten