Mischa Brendel
- Zonrijkste plek
- 30 kW piekvermogen
In het baggerdepot Slufter op de Maasvlakte dobbert momenteel een twintigtal vlotten met elk zes zonnepanelen. Het betreft een proef van een jaar, die op 5 juli officieel startte. Samen met Havenbedrijf Rotterdam, Deltares en fabrikant SunFloat onderzoekt Rijkswaterstaat de mogelijkheid voor het aanleggen van een groot drijvend zonnepark op deze locatie, die normaliter uitsluitend wordt gebruikt voor de berging van verontreinigde baggerspecie.
De twintig vlotten staan in rijen van vijf opgesteld, waarbij elke rij een eigen stuurvlot heeft. Dit stuurvlot bevat een zogenoemd solar tracking systeem en een elektromotor, die ervoor zorgen dat de zonnepanelen (elk met een afmeting van 165 x 99 cm) met de zon meedraaien om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. De panelen zijn aan beide zijden lichtgevoelig, zodat ze ook door het water gereflecteerd zonlicht opvangen.
De uiterst westelijke ligging maakt de Slufter tot een van de meest zonrijke plekken van Nederland. Deze pilot van een jaar moet uitwijzen of het hier op grotere schaal plaatsen van drijvende zonnepanelen rendabel is. Het geïnstalleerde piekvermogen is 30 kW; in het voor- en najaar verwacht RWS door reflectie van het zonlicht en de relatief koele lucht zelfs een iets hogere maximale capaciteit. De opgewekte elektriciteit wordt ter plekke gebruikt voor werkzaamheden op de Slufter.
Op het vasteland bevinden zich ook nog eens twaalf zonnepanelen, zodat de betrokken partijen de opbrengsten van de zonnevlotten goed kunnen vergelijken met panelen op het land die aan dezelfde omstandigheden worden blootgesteld.