Nieuws
0

Beste Technische Ontwerp 2012

Indra Waardenburg

De Delfste scholieren Boyan Slat en Tan Nguyen van het Grotius College zijn de winnaars van het Beste Technische Ontwerp 2012, dat dit jaar voor de negende keer door de TU Delft werd georganiseerd. De twee scholieren wonnen met hun profielwerkstuk driehonderd euro aan Irischeques.

Slat en Nguyen beschrijven in hun profielwerkstuk een methode om plastic uit oceanen te verwijderen. Hiervoor verrichtten zij metingen met zeer fijnmazige netten (90µm) in de zee bij Griekenland. Bij het verzamelen van dit plastic bleek ook een heleboel plankton gevangen te worden, welke zij door middel van centrifugale scheiding terug de zee in konden gooien.

Om een schatting te maken van de hoeveelheid plastic in de oceanen, werkten de jongens samen met verschillende professoren en promovendi, waarbij ze uitkwamen op 5,6 miljoen ton plastic, wat in 2020 zal zijn toegenomen tot 8,7 miljoen ton.

In hun profielwerkstuk beschrijven de twee scholieren een concept waarbij een soort sleeparm aan schepen het plastic kan vangen zonder het plankton te doden. Volgens de scholieren kunnen de vijf gyres, plaats waar de zeestromingen samenkomen, hiermee binnen tien jaar opgeruimd worden. 

Donderdag 5 april 2012 presenteerde Boyan Slat zijn profielwerkstuk voor de jury van het Beste Technisch Ontwerp 2012 die hij samen met Tan Nguyen heeft gemaakt.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×