Vanaf begin juni dit jaar is de regelgeving rondom duurzaamheidsinformatie, ook bekend als Environmental, Social & Governance (ESG), binnen de EU aangescherpt. Op 5 januari 2023 is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in werking getreden. Deze richtlijn verplicht grote bedrijven om gedetailleerdere ESG-informatie openbaar te maken en hun niet-financiële prestaties te rapporteren. Het doel is om ESG-rapportage te verbeteren op gebied van transparantie, vergelijkbaarheid tussen bedrijven, verantwoordingsplicht en het maken van geïnformeerde investeringsbeslissingen.
Dit is een ingezonden blog van Bart Bijman, Managing Director bij Crayon Benelux.
ESG verwijst naar de drie centrale factoren bij het meten van de duurzaamheid en maatschappelijke impact van een bedrijf of onderneming. Er is een toenemende vraag voor de integratie van duurzaamheid, transparantie en verantwoording van bedrijven. Investeerders eisen dat er maar liefst 53 biljoen euro wordt geïnvesteerd in ESG-initiatieven voor 2025 (Bloomberg Intelligence). Ook vindt 80% van de consumenten dat sustainability belangrijk is (KPMG). Een groot deel van de millennials hecht veel waarde aan de sociale en milieuvriendelijke doelstellingen van een bedrijf bij het kiezen van een baan.
ESG-rapportage
ESG-rapportage is bedoeld om belanghebbenden, zoals investeerders, klanten, en regelgevers, inzicht te geven in hoe bedrijven omgaan met duurzaamheidskwesties, maatschappelijke verantwoordelijkheden, en de waarborging van ethisch en goed bestuur.
Het creëren van een ESG-rapport is een langdurig proces. Hier zijn zeven tips om het maken van een duurzaamheidsrapportage makkelijker te maken:
- Decarbonisatiedoelstellingen vaststellen: Door duidelijke decarbonisatiedoelstellingen te stellen kan een bedrijf richtlijnen volgen die consumenten en aandeelhouders inzicht geven in het duurzaamheidsbeleid. Het is hierbij belangrijkom de broeikasgasemissies van scope 1, 2 en 3 nauwkeurig te berekenen, volgen, en rapporteren. Het vaststellen van effectieve doelen communiceert transparant aan consumenten en stakeholders en helpt bedrijven om deze doelen na te leven.
- Automatisering: Door rapportageprocessen te automatiseren, zoals het integreren van gegevens uit energierekeningen, intervalmeters en hernieuwbare activa voor uitgebreide monitoring en beheer van energie en emissies, kan een bedrijf veel tijd en geld besparen en de efficiëntie verhogen.
- Centralisering van ESG-gegevens: Consolideer alle gegevens in een controleerbaar systeem van financiële kwaliteit om het rapport te organiseren. Dit legt een robuuste basis voor compliance en strategische besluitvorming.
- Besluitvorming over duurzaamheid opnemen in dagelijkse IT-activiteiten: Zonder data is duurzaamheid niet zichtbaar, niet bruikbaar en niet operationeel. Het is belangrijk dat een duurzaamheidsplan wordt meegenomen in de dagelijkse IT-activiteiten.
- Voer ESG-beoordelingen uit: Voer regelmatig ESG-beoordelingen uit om potentiële risico’s en kansen in kaart te brengen. Dit proces helpt bij het identificeren van hiaten en prioriteert de implementatie van strategieën om geïdentificeerde ESG-risico’s te mitigeren.
- Betrokkenheid van stakeholders: Verschillende belanghebbenden, zoals werknemers, klanten en leveranciers, in het proces van duurzaamheidsrapportage betrekken zorgt voor bredere inzichten en meer draagvlak voor duurzaamheidsinitiatieven binnen de organisatie.
- Regelmatige training en educatie: Zorg ervoor dat alle medewerkers goed op de hoogte zijn van de duurzaamheidsdoelen en -initiatieven van het bedrijf. Regelmatige training en educatie helpen om bewustwording te creëren en te zorgen dat iedereen binnen de organisatie bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelen.
Door deze tips te volgen bespaart een onderneming veel tijd en geld, terwijl het zich ondertussen wel aan de strenge regels van het CSRD houdt en zich inzet voor een duurzamere toekomst. Dit draagt bij aan transparante rapportage en een verbeterde kwaliteit van de geleverde gegevens. Je vindt de volledige Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) hier.