Rob van Ginneken
Naast het sportwagenlabel M introduceert BMW binnen twee jaar een nieuw dochtermerk: BMW-i.
De primeur is voor de i3, een compleet nieuw ontwikkeld model rondom een alternatieve vorm van aandrijving. Zowel de gebruikte techniek als de productiemethode is opmerkelijk.
Een ander innovatief gegeven: de fabriek gaat de auto zelf inzetten bij autodeel projecten. Autorijden zonder er zelf een te bezitten. Via DriveNow (een app voor iPhone en Android) vind je op de ene plek zo'n deelauto, die je na gebruik elders in de stad simpelweg achterlaat. Om de bijbehorende ‘mobiliteit services’ te ontwikkelen, is BMW inmiddels proefprojecten gestart en heeft het bijpassende apps ontwikkeld. Betalen gebeurt all-in en per minuut (29 eurocent). De interactieve app MyCityWay is vervolgens een verzamelplaats van alle mogelijke andere informatie over steden en openbaar vervoer.
Project-i topman Dr. Ulrich Kranz: ‘Over zijn hele leven stoot de i3 in vergelijking met onze huidige gunstigste auto – 118d – minstens een derde minder koolstofdioxide uit. Bij gebruik van duurzaam opgewekte energie zelfs de helft. Door de gebruikte materialen en accu’s start de auto weliswaar op achterstand, maar vanaf zo’n veertigduizend kilometer slaat de schaal naar de gunstige kant door.’
De presentatie van de i3 in Frankfurt was tegelijkertijd een mediaspektakel en een hightech-feestje. De 385 centimeter lange stadsauto staat op een vrijwel compleet lichtmetalen basis waarvan de voor- en achterkant tevens als energieabsorberende kreukelzône fungeren. In het hart – onder de autobodem – ligt een SB Limotive lithiumion accupakket van ruim 22 kWh. Goed voor een actieradius van 160 kilometer en verrassend vlotte prestaties. De 125 kW sterke elektromotor ligt achterin, onder de vloer van de bagageruimte. Daar bovenop wordt een koolstofvezelversterkte kunststof cabine zonder middenstijl gelijmd. Het geheel is afgewerkt met lichte panelen, grotendeels doorzichtig om het zicht rondom te verbeteren. Het geheel is verrassend ruim en oogt tamelijk exotisch. Toch is dit volgens de Nederlandse hoofdontwerper Adrian van Hooydonk vrijwel dezelfde auto die in 2013 van de band zal rollen.
BMW ontwikkelingstopman Klaus Draeger zei tijdens de perspresentatie: ‘Elektrische auto’s zijn nu veelal conversies op basis van bestaande techniek. Het is per definitie een compromis dat voor een gewichtsspiraal en ruimteproblemen zorgt. Daarom ontwikkelen we de i-modellen compleet nieuw. Alleen al door het gebruik van lichtmetaal besparen we rond de driehonderd kilogram.’
BMW dringt het energieverbruik verder terug met geavanceerde informatietechnologie. Een voorbeeld daarvan is de fileassistent, die de auto in druk verkeer tot 45 km/h vrijwel geheel zelfstandig kan bedienen en besturen.
Toch lijkt BMW enigszins geschrokken van de lauwe publieksreacties op elektrisch rijden in het algemeen. De Duitsers ontwikkelen daarom nu ook een i3 Rex, die achterin naast de elektrische motor een kleine tweecilinder heeft die de maximale rijafstand vergroot naar zo’n 450 km.