Nieuws

Circulair en duurzaam bouwen met gevelpanelen uit rioolwater

© schoots architecten / HDSR

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft in samenwerking met NPSP Delft gevelpanelen ontwikkeld die gemaakt zijn van reststoffen uit rioolwaterzuivering. Schoots Architecten zorgde voor het ontwerp van de panelen.

De eerste panelen zullen worden geplaatst op de gevel van een HDSR-bedrijfspand in De Meern. Dit draagt bij aan de verduurzaming van het pand en dient tegelijkertijd als praktijkvoorbeeld om marktpartijen te laten zien dat circulariteit, duurzaamheid en een technisch hoogwaardig én stijlvol product perfect samengaan.

Grondstoffen winnen uit gebruikt wc-papier

Elk jaar verdwijnt in Nederland zo’n 180.000 ton wc-papier letterlijk door het toilet. Wat velen niet beseffen: dat papier bevat cellulose, een waardevolle grondstof die normaal gesproken uit bomen en planten wordt gewonnen. Cellulose is onmisbaar voor de papierindustrie, maar ook een belangrijke speler in de bouw, bijvoorbeeld als isolatiemateriaal.

Door cellulose uit gebruikt wc-papier terug te winnen, wordt energie bespaard, de CO2-uitstoot verminderd en onnodige bomenkap voorkomen. De gevel van het HDSR-bedrijfspand in De Meern is daar een tastbaar voorbeeld van. Voor de 200m² grote gevel is zeefgoed uit 2.000 rollen wc-papier hergebruikt, wat een besparing van 10 ton CO2 oplevert – een reductie van 75% ten opzichte van een traditionele bakstenen gevel. Dit staat gelijk aan het behoud van tien volwassen bomen.

Nanda van Zoelen, hoogheemraad: “We zijn als watersector samen bezig om meer waarde te halen uit de waterketen. Voor het waterschap is het terugwinnen van waardevolle grondstoffen uit afvalwater, een belangrijk onderdeel hiervan.”

Stap richting circulair bouwen

Door klimaatverandering neemt de kans op zowel wateroverlast als watertekorten toe, en dat zet de kwaliteit van het oppervlaktewater steeds verder onder druk. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, zet Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) in op een duurzamer watersysteem, waarbij niet alleen negatieve impact wordt beperkt, maar juist een positieve bijdrage aan het klimaat wordt geleverd.

Met concrete doelstellingen zoals energieneutraal in 2030, circulair in 2050 en het verbeteren van de waterkwaliteit, zoekt HDSR actief naar innovatieve oplossingen. Het hergebruik van restmaterialen en de reductie van energie- en CO2-uitstoot zijn hierbij essentieel. Bovendien helpt het terugwinnen van cellulose niet alleen bij het verduurzamen van bouwmaterialen, maar draagt het ook bij aan een schoner watersysteem door de hoeveelheid reststoffen die via de rioolwaterzuivering in het oppervlaktewater terechtkomen, drastisch te verminderen.

Rioolwater als bron voor producten en grondstoffen

Rioolwater is veel meer dan alleen afval; het is een onbenutte bron van waardevolle producten en grondstoffen. Cellulose uit rioolwater kan niet alleen worden omgezet in gevelplaten, maar ook dienen als bindmiddel voor asfalt, terwijl de warmte van het water kan worden gebruikt om gebouwen te verwarmen. Daarnaast levert het restproduct van de zuivering, het afvalslib, de grondstof Kaumera op. Kaumera heeft veel potentie: het kan ingezet worden in de land- en tuinbouw, en er wordt momenteel onderzocht of het als brandvertrager kan dienen—bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van de volgende generatie gevelbeplating.

De circulaire benadering van rioolwater benadrukt dat wat we vaak als “afval” beschouwen, in feite een schat aan herbruikbare grondstoffen kan zijn.

Klaar voor gebruik

Met de teruggewonnen cellulose uit de rioolwaterzuivering van HDSR heeft NPSP Delft een gevelpaneel ontwikkeld dat zowel sterk als vormvast is. Het paneel is bestand tegen UV-straling en andere weersomstandigheden, en heeft een verwachte levensduur van minimaal 50 jaar. De gevelpanelen voldoen aan strenge brandveiligheidseisen en bieden een duurzaam alternatief voor traditionele materialen. Het ontwerp van Schoots Architecten laat zien hoe esthetiek en functionaliteit perfect gecombineerd kunnen worden in een innovatief product.

Nanda van Zoelen: “Met de drie partijen hebben we een duurzaam technisch hoogstaand bouwproduct ontwikkeld. We nodigen projectontwikkelaars en bouwbedrijven van harte uit om samen met ons te bespreken hoe zij dit product kunnen gaan gebruiken.”

Onderwerp:
BouwDuurzaamheid

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten