Nieuws

CO2-uitstoot Google stijgt enorm door AI

De groei van kunstmatige intelligentie (AI) heeft een aanzienlijke impact op het milieu, vooral voor techreuzen zoals Google. Ondanks ambitieuze klimaatdoelen, blijkt uit recente rapporten dat de toenemende energiebehoeften van AI zorgen voor een flinke stijging van de CO2-uitstoot.

Uit het milieuverslag van Google over 2024 blijkt dat de uitstoot van broeikasgassen sinds 2019 met 48 procent is toegenomen. In 2023 alleen al heeft Google 14,3 miljoen ton CO2 uitgestoten, vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van 38 gasgestookte elektriciteitscentrales. Deze stijging is grotendeels te wijten aan het enorme energieverbruik van datacenters, noodzakelijk voor de opslag en berekeningen van AI-gegevens.

Datacenters zijn de kern van AI-ontwikkelingen zoals de Gemini- en GPT-4-modellen. Volgens de International Energy Agency zal het elektriciteitsverbruik van datacenters tegen 2026 verdubbelen tot 1.000 TWh, vergelijkbaar met de huidige elektriciteitsvraag van Japan. Dit enorme energieverbruik draagt aanzienlijk bij aan de stijging van de CO2-uitstoot.

Impact op watergebruik

Naast elektriciteit heeft AI ook een grote impact op het watergebruik. In 2022 verbruikten Google en Microsoft samen 32 miljard liter water in hun datacenters. Dit water wordt voornamelijk gebruikt voor koelsystemen die nodig zijn om de warmte van krachtige AI-processors af te voeren. Tegen 2027 wordt verwacht dat AI tot 6,6 miljard kubieke meter water zal gebruiken. Ter vergelijking: dat is bijna twee derde van het jaarlijkse waterverbruik van Engeland.

Duurzame initiatieven

Om de milieueffecten te mitigeren, investeren techbedrijven fors in hernieuwbare energie. Google heeft eerder dit jaar een offshore windproject in Nederland opgezet om 90 procent van de energie voor zijn datacenters en kantoren in Nederland te decarboniseren. Dergelijke initiatieven zijn ook in andere Europese landen gelanceerd, waaronder Polen, Italië en België.

Daarnaast streeft Google ernaar om tegen 2030 elke stroombron die het gebruikt, volledig te voorzien van hernieuwbare energie. Ook wordt ingezet op het verbeteren van de energie-efficiëntie van AI-modellen, hardware en datacenters.

Onderwerp: Milieu

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×