Mischa Brendel
Studenten van de Amerikaanse University of Houston (UH) hebben een prototype apparaat ontwikkeld dat gebarentaal om kan zetten in gesproken taal en andersom.
Gebarentaal is een uitstekende manier voor dove mensen om met elkaar te communiceren, maar de communicatie tussen dove en niet-dove mensen loopt vaak tegen het probleem dat deze laatste groep de gebarentaal niet beheerst.
Een apparaat ontwikkeld door studenten van de UH brengt hier verandering in. Zij bedachten het concept en kwamen met het prototype van MyVoice, een draagbaar apparaat dat gebarentaal om kan zetten in gesproken taal en vice versa.
MyVoice bevat aan één zijde een camera en een display en aan de andere zijde een microfoon en luidspreker. Het apparaat herkent met de camera gebaren van de Amerikaanse gebarentaal en zet deze vervolgens om in gesproken woorden die uit de luidspreker aan de andere zijde komen. Wanneer iemand een boodschap inspreekt in de microfoon, zet MyVoice deze woorden om in gebaren die het apparaat op de display aan de andere zijde afspeelt.
Volgens de studenten was het moeilijkste werk het maken van een database met gebaren. Voor elk gebaar waren tweehonderd tot driehonderd afbeeldingen nodig.
Het prototype is in staat om een zin te vertalen, maar er wordt al gekeken naar de voortzetting van het studentenproject om van de MyVoice een volwaardig apparaat te maken waardoor doven en horenden probleemloos met elkaar kunnen communiceren.