Rijkert Knoppers
Pyron Solar, een Amerikaanse fabrikant van zonnecellen, heeft met een drijvende installatie op basis van concentrated photovoltaic (CPV) energy negentien procent meer rendement gehaald dan tot nu toe gebruikelijk is bij andere commercieel verkrijgbare CPV-installaties.
De installatie bestaat uit een drijvende ring met parallel gemonteerde, langwerpige modules met tandemzonnecellen waarboven lenzen zijn bevestigd. De modules kunnen kantelen om de beweging van de zon te volgen; bovendien draait de drijvende constructie met behulp van een 12 V gelijkstroommotor met de zon mee. Ook onder zware weersomstandigheden kan de installatie de zon volgen met een nauwkeurigheid van ongeveer 0,25 graden. Een installatie van vijftig modules heeft een vermogen van 1 MW en neemt ongeveer een oppervlak van 1,2 hectare in beslag.
Een deel van het hoge rendement is behaald doordat de lenzen samen met een tweede optiek het zonlicht met een factor 1.200 concentreren, wat ongeveer twee keer zo hoog is dan gangbare systemen. Daarnaast is de hoge opbrengst te danken aan het gebruik van waterkoeling in plaats van luchtkoeling. De meeste installaties met luchtkoeling kunnen hooguit een concentratiefactor van vijf- tot zeshonderd weerstaan. De drijvende CPV-installatie is onder meer toepasbaar op drinkwaterreservoirs of afvalwaterdepots.
Het gebruik van CPV-installaties neemt wereldwijd sterk toe, zo blijkt uit recente cijfers van het blad Modern Power Systems. In 2010 domineerde Spanje de markt met een cumulatief vermogen van 16 MW, de VS volgde op een tweede plaats met een opgesteld vermogen van 4,5 MW. De verwachting is dat het mondiale vermogen aan CPV-installaties tegen het jaar 2020 gegroeid zal zijn tot 12,5 GW.