Nieuws

Crisis in de plastic recycling: vraag naar gerecycled plastic zakt in door import goedkoop plastic

© iStock

De Vereniging Afvalbedrijven trekt aan de bel: de Nederlandse en Europese sorteer- en recyclingsector voor plastic staat op de rand van een afgrond. Door een dalende vraag naar gerecycled plastic en de concurrentie van goedkoper, nieuw plastic uit Azië en Amerika, dreigt de productie van recyclaat te stagneren. Dit brengt niet alleen de banen in gevaar, maar ook de ambitieuze doelen voor een circulaire economie en klimaatneutraliteit.

Concurrentie uit het buitenland smoort innovatie

Marc den Hartog, voorzitter van de Afdeling Recycling van Vereniging Afvalbedrijven, verwoordt de kern van het probleem: “De vraag naar Nederlands en Europees plastic recyclaat valt uit. Dat komt door de invoer van goedkoop ‘virgin’ plastic met name uit Azië en de Verenigde Staten, door de teruglopende vraag naar in Europa geproduceerd kunststof producten en door de strenge regels voor de recycling van kunststofverpakkingsmateriaal.” Deze situatie dreigt de sector in een neerwaartse spiraal te brengen, waarbij de productie van gerecycled materiaal niet meer rendabel is.


Marc den Hartog, voorzitter van de Afdeling Recycling van Vereniging Afvalbedrijven en managing director Commercial Waste van Renewi Nederland (vrij van copyright: Paul Kampman). 

Voorstellen voor een duurzame toekomst

In een dringende brandbrief aan de demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat worden drie suggesties gedaan om deze crisis het hoofd te bieden. Ten eerste, een financiële ondersteuning voor de marktprijs van recyclaat, om de sector te helpen overleven tot de bijmengverplichting van gerecycled plastic van kracht wordt. Ten tweede, het afstemmen van de circulaire inkoopdoelstellingen van de overheid met de doelstellingen voor plastic recycling. En ten derde, het invoeren van een CO2-kredietsysteem voor het gebruik van gerecycled plastic, om de milieuwinst die dit oplevert te waarderen en te belonen.

De klok tikt

Met de aanscherping van de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA) en de invoering van de Europese plastic recyclaatverplichting vanaf 2030, wordt het steeds urgenter om een duurzame oplossing te vinden. “De komende zes jaar moet een structurele oplossing worden gevonden om het prijsverschil tussen enerzijds ‘virgin plastic’ en importrecyclaat en anderzijds Europees plastic recyclaat te compenseren,” stelt Den Hartog.

Een gezamenlijke verantwoordelijkheid

De crisis in de plastic recyclingindustrie is een complex probleem dat vraagt om een gezamenlijke aanpak. De overheid, de industrie en consumenten moeten samenwerken om de transitie naar een circulaire economie te realiseren. Dit vereist niet alleen investeringen en innovaties in de recyclingtechnologie, maar ook een mentaliteitsverandering in de manier waarop we omgaan met plastic. Door de vraag naar gerecycled materiaal te verhogen en de import van nieuw plastic te verminderen, kunnen we samen een duurzamere wereld creëren.

Onderwerp: Milieu

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten