Nieuws

Delftse studenten ontwerpen toekomstig zelfvoorzienend maandorp

Een groep enthousiaste studenten van de Technische Universiteit Delft, bekend als het Dream Team ‘Space Oasis Delft’, heeft een innovatief ontwerp voor een zelfvoorzienend maandorp gepresenteerd. Dit ontwerp, dat bedoeld is voor meer dan 150 bewoners, is geïnspireerd door de natuur en biedt een unieke combinatie van technologische vooruitgang en natuurlijke harmonie.

Natuurlijke inspiratie

De habitats van het dorp, elk geschikt voor acht personen, zijn uitgerust met geavanceerde stralingsschilden. De vormgeving van deze schilden is geïnspireerd door de nesten van de rosse ovenvogel, wat zorgt voor optimale bescherming tegen straling. Daarnaast zijn de interne structuren van de habitats gebaseerd op de spiraalvorm van zeeschelpen. Deze zelfdragende wenteltrapstructuren bieden niet alleen stabiliteit maar ook een efficiënte ruimtelijke indeling.

In plaats van dure en complexe transporten van bouwmaterialen naar de maan, heeft het team gekozen voor het gebruik van lokale materialen. Zo wordt maanregoliet gebruikt in de constructie van de stralingsschilden, wat de duurzaamheid en zelfvoorzienendheid van het dorp vergroot.

© TU Delft. De interne structuur lijkt op die van zeeschelpen en biedt ruimte aan een zelfvoorzienende biosfeer. Deze bootst aardse seizoenen na (links naar rechts).

Innovatie en welzijn

Het ontwerp van Space Oasis Delft gaat verder dan alleen overleven op de maan. Het mentale welzijn van de bewoners is een belangrijke pijler van het ontwerp. De biosfeer, gevuld met diverse plantensoorten, draagt bij aan een gezonde en stimulerende leefomgeving. Een uniek projectiescherm simuleert de aardse dag-nachtcyclus en de seizoenen, waardoor bewoners zich verbonden blijven voelen met de aarde.

Een speels en praktisch element in het ontwerp is een waterval waarvan de druppels zes keer zo langzaam vallen door de lage zwaartekracht op de maan. Deze waterval zorgt niet alleen voor een visueel spektakel, maar bevochtigt ook de planten in de habitat, waardoor een groene en levendige omgeving ontstaat.

© TU Delft. De stralingsschilden van de habitats bevatten maanregoliet. Het nest van de rosse ovenvogel inspireerde tot de vorm.

Klaar voor de competitie

Het ambitieuze ontwerp van Space Oasis Delft is ingezonden voor de International Architecture and Innovation Competition van de Jacques Rougerie Foundation. Het team hoopt indruk te maken met hun wetenschappelijk onderbouwde en technisch sterke inzending, en zo kans te maken op de hoofdprijs van €10.000. Deze competitie staat open voor zowel studenten als professionals wereldwijd.

Marit Vegt, teammanager van Space Oasis Delft, zegt: “Als het eerste team van Space Oasis Delft was het belangrijk om een basis te creëren voor zowel ons huidige team als onze opvolgers. Het is zo mooi om te zien hoe verschillende perspectieven en disciplines samenkomen in ons project. Er is genoeg ruimte voor nieuwe inzichten en creativiteit binnen ons team.”

Onderwerp: Innovatie

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×