Nieuws

Deze verticale windturbine is gemaakt voor in de stad en kan tot 2.200 kWh per jaar opwekken

© Airiva

Windenergie is een belangrijke pijler van de overgang naar duurzame energie. Terwijl traditionele windturbines vaak groot en opvallend zijn, heeft ontwerper Joe Doucet een innovatieve oplossing ontwikkeld die niet alleen efficiënt is, maar ook visueel aantrekkelijk: de Airiva Wind Fence. Deze muur van verticale windturbines belooft schone energieopwekking te integreren in stedelijke landschappen op een manier die zowel functioneel als esthetisch is.

Een visueel aantrekkelijke windturbine

In 2021 begon Joe Doucet aan zijn zoektocht naar decentrale energieoplossingen voor windenergie. Hij ontdekte dat er weinig opties waren die zowel efficiënt als visueel aantrekkelijk waren. Hierop besloot hij om zelf een oplossing te ontwerpen. Het resultaat is de Wind Turbine Wall, een modulair systeem van verticale windturbines met een helixvorm.

Deze unieke vorm zorgt voor een maximale energieopbrengst en een stille, vloeiende beweging. Dit maakt de turbines ideaal voor stedelijke omgevingen, waar ze niet alleen energie leveren, maar ook bijdragen aan de esthetiek van de omgeving. “Het verhoogde ontwerp speelt een belangrijke rol bij de acceptatie en integreert binnen de architectuur en infrastructuur van onze stedelijke en voorstedelijke landschappen om schone energie dichterbij te brengen waar we wonen en werken,” aldus Doucet.

© Airiva. De windturbines zijn bedoeld voor bijvoorbeeld vliegvelden, commerciële gebouwen en langs wegen.

Efficiëntie en duurzaamheid

De Airiva Wind Fence bestaat uit acht verticale turbinebladen die in een helixvorm zijn gerangschikt. Deze configuratie zorgt ervoor dat de turbines ongeveer 2.200 kilowattuur (kWh) per jaar kunnen genereren. Dit is voldoende om de energiebehoefte van een gemiddeld huishouden gedeeltelijk te dekken, hoewel vijf eenheden nodig zouden zijn om volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet te worden.

Hoewel de Airiva niet probeert te concurreren met grote industriële windturbines, biedt het een aanzienlijke bijdrage aan decentrale energieopwekking. Door energie lokaal op te wekken, wordt vermeden dat er veel energie verloren gaat tijdens het transport. Bovendien kunnen bedrijven en instellingen door het plaatsen van deze turbines een visueel statement maken over hun betrokkenheid bij duurzaamheid.

De Airiva Wind Fence is modulair en kan worden opgeschaald door meerdere eenheden te combineren, afhankelijk van de energiebehoefte. Het systeem is ideaal voor commerciële gebouwen, luchthavens, havens en openbare instellingen. De stille werking en het esthetische ontwerp maken het perfect voor stedelijke omgevingen waar ruimte en visuele impact belangrijk zijn.

Innovatie en ontwikkeling

Het ontwikkelen van de Airiva Wind Fence was geen eenvoudig proces. Doucet en zijn team bij Airiva, een bedrijf dat hij mede oprichtte met energie-industrie veteraan Jeff Stone, hebben 16 ontwerpen van verticale turbinebladen getest om tot de meest efficiënte configuratie te komen. Uiteindelijk bleek de helixvorm de beste prestaties te leveren.

De huidige versie van de Airiva Wind Fence is het resultaat van twee jaar aan onderzoek, engineering en windtunneltesten. “Als het niet mooi is, hebben we gefaald,” herhaalde Doucet vaak tijdens het ontwerpproces. Deze focus op zowel efficiëntie als schoonheid heeft geleid tot een product dat niet alleen functioneel is, maar ook esthetisch aantrekkelijk.

De toekomst in met de wind in de zeilen

Hoewel de Airiva Wind Fence primair gericht is op commerciële en openbare toepassingen, zijn er plannen om in de toekomst ook residentiële markten te bedienen. Momenteel richt het bedrijf zich op locaties zoals bedrijfscampussen, luchthavens, havens en andere stedelijke infrastructuren.

Airiva is van plan om 80% gerecycled materiaal te gebruiken bij de productie van hun turbines, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van het product. Momenteel bevinden ze zich in de testfase, met plannen voor klantproeven in de tweede helft van 2024 en commerciële beschikbaarheid in 2025.

Andere projecten gericht op het integreren van windturbines in stedelijke omgevingen zijn onder andere de windgedreven Papilio straatlantaarn en de multi-directionele O-Wind turbine, die de James Dyson Award 2018 won. Deze innovaties tonen de groeiende interesse en potentieel van decentrale windenergieoplossingen.

Onderwerp:
EnergieIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten