Nieuws
0

Discussie over opvolger HFR Petten

Herman Damveld

Dat er een opvolger voor de Hoge Flux Reactor (HFR) te Petten moet komen is wel zeker, maar of het weer een reactor wordt of een cyclotron, dat is nog de vraag.

Eind januari organiseerde de provincie Noord-Holland een deskundigenbijeenkomst over deze kwestie.

De HFR is inmiddels vijftig jaar in bedrijf en ligt regelmatig stil vanwege storingen, nu bijvoorbeeld sinds 17 oktober vorig jaar. Daarom is de HFR aan vervanging toe. De Nuclear Research & Consultancy Group (NRG) wil een nieuwe, moderne onderzoeksreactor, genaamd PALLAS, voor de productie van isotopen voor medische toepassingen en kernenergie-onderzoek.

Toen Canada recent voor dezelfde keuze stond, koos dat land echter voor een ander alternatief ter vervanging van een oude isotopenreactor. Prof. ir. Johan van Lier van de Universiteit van Sherbrooke in Canada legde uit dat de Canadese regering heeft gekozen voor de cyclotron­productie, omdat het ontwikkelingsproces daarvan momenteel heel snel gaat. De benodigde isotopen, die een reactor als de HFR produceert, kunnen evengoed en met dezelfde kwaliteit met cyclotrons gemaakt worden. Er is echter nog tijd en geld nodig voor verdere standaardisatie en ontwikkeling.

Dr. Ronald Schram van NRG en prof.dr. Rudy Konings van het onderzoekscentrum JRC van de Europese Commissie pleitten in Nederland echter voor een onderzoeksreactor, een beschikbare en bewezen technologie, die al standaardisatie kent. Volgens hen zou PALLAS voorkomen dat er een tekort komt in de productie van medische isotopen. Schram voegde eraan toe dat de Stichting Pallas op zoek is naar private financiers voor de plannen.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×