Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) zullen tegen 2050 naar schatting vijf miljard mensen geconfronteerd worden met watertekorten. De economische gevolgen hiervan kunnen oplopen tot een verlies van 5,6 biljoen dollar. Daarnaast blijken negen van de tien natuurrampen in de afgelopen tien jaar direct gerelateerd te zijn aan waterproblemen.
Om deze uitdagingen aan te pakken, is de combinatie van data, kunstmatige intelligentie (AI), en Internet of Things (IoT) onmisbaar. Divirod, een bedrijf gespecialiseerd in waterdata, heeft recent een partnerschap gesloten met SAS, een toonaangevende speler op het gebied van AI en data-analyse. Dit partnerschap beoogt de ontwikkeling van innovatieve technologieën die kunnen helpen om waterrisico’s wereldwijd beter te voorspellen en te beheren.
Het grootste waterinformatienetwerk ter wereld
Een van de grootste uitdagingen in waterbeheer is het gebrek aan consistente en betrouwbare data. Waterdata wordt momenteel slecht beheerd, wat leidt tot inconsistente metingen en onnauwkeurige beslissingen. Divirod werkt aan het opzetten van het meest uitgebreide waterinformatienetwerk ooit. Dit netwerk vult de huidige lacunes in geografische gegevens op en maakt het mogelijk om water in al zijn vormen tot op de millimeter nauwkeurig te meten.
Door samen te werken met SAS, die beschikt over geavanceerde AI- en IoT-analyses, kan Divirod deze data nog beter benutten. De technologie van SAS stelt Divirod in staat om real-time watergegevens, verzameld via satellieten en IoT-sensoren, te analyseren en te modelleren. “Betrouwbare en geautomatiseerde waterdata is cruciaal om de risico’s van watergerelateerde rampen te beperken,” zegt Javier Marti, oprichter en CEO van Divirod. “Dankzij de technologie van SAS kunnen we diepere inzichten bieden die essentieel zijn voor het beheren van overstromingen en andere waterrisico’s.”
Levens veranderen en redden
De samenwerking tussen Divirod en SAS zal niet alleen bijdragen aan een betere voorspelling van stedelijke overstromingen, stijgende zeespiegels, en droogte, maar ook aan het vinden van kostenefficiënte oplossingen voor deze problemen. De inzichten die worden verkregen uit de gecombineerde data-analyse moeten uiteindelijk leiden tot veilige en effectieve maatregelen tegen de gevolgen van klimaatverandering.
“Water is een kostbare en schaarse hulpbron,” zegt Jason Mann, Vice President IoT bij SAS. “De beslissingen die we samen mogelijk maken, zullen niet alleen bedrijven en de landbouw ten goede komen, maar ook de toegang tot schoon water vergroten. Dit zal helpen om levens te verbeteren en te redden.”