Nieuws
0

Drones inzetten voor levensreddende operaties

Indra Waardenburg

Zo groots als de eerste editie werd geopend met een indrukwekkende lichtshow, zo rustig is de aftrap van de tweede editie van de Amsterdam Drone Week, die van 4 tot en met 6 december plaatsvond in de RAI. Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat en ambassadeur van de Amsterdam Drone Week, kan er dit jaar helaas niet bij zijn en heet daarom de bezoekers welkom middels een videoboodschap: ‘Vorig jaar gaf ik al aan dat onbemande luchtvaart in een razend tempo toeneemt. We gebruiken drones nu al voor infrastructuurinspecties en het maken van luchtfoto’s. Komende zomer voeren we nieuwe Europese regels in, die moeten leiden tot één uniforme Europese dronemarkt. Deze week komt alle kennis weer bij elkaar en samen zetten we de volgende stap.’

Ondanks deze optimistische houding van de minister is het volgens de andere sprekers van groot belang dat drones geaccepteerd worden door het algemene publiek. ‘Of deze industrie leeft of sterft, hangt af van onze maatschappij. We moeten daarom blijven communiceren’, aldus Philip Butterworth-Hayes, schrijver en consultant op het gebied van onbemande luchtvaart.

De acceptatie van drones is volgens Patrique Zaman, oprichter en directeur bij Avy, ook een kwestie van gewenning. ‘Het gaat om de operaties waar je drones voor inzet. Het geluid van bijvoorbeeld een helikopter lokt ergernis uit, maar als blijkt dat dit een traumahelikopter is, zie je gelijk een andere reactie. Zo werkt dit ook met drones. Als je drones eerst inzet voor het bestrijden van brand of voor medisch transport kunnen mensen langzaam wennen aan drones in het straatbeeld. Dit kan in de toekomst dan verder worden uitgebouwd’, aldus Zaman.

Het bedrijf Avy is de ontwikkelaar van de zogenoemde VTOL (Vertical Take-Off and Landing) Wing Drone, waarvan één toestel momenteel wordt ingezet in een pilot voor het transport van donorbloed en medicatie. Deze driejarige pilot wordt uitgevoerd door het consortium Medical Drone Service, dat naast Avy verder nog bestaat uit ANWB Medical Air Assistance (MAA), PostNL, Erasmus MC, Sanquin en KPN. ‘In het eerste kwartaal van 2020 beginnen we met vluchten vanaf militair luchtvaartterrein Deelen, over een maximale afstand van 4 km. Daarna willen we boven dunbevolkt gebied van de ene naar de andere vaste locatie gaan vliegen en als laatste van zorglocatie naar zorglocatie. Gaat alles goed, dan kunnen we medio 2023 de eerste medische transportvluchten realiseren’, aldus Robert Heidekamp, manager drone operations bij ANWB MAA.

In de Drone Arena vindt ondertussen een demonstratie plaats van de Wing Drone, die in principe een combinatie is van een drone en een vliegtuig. Nadat de drone is opgestegen schakelt het systeem normaal gesproken over naar de vliegtuigmodus om met een maximum snelheid van 100 km/u volledig automatisch een afstand van 100 km af te leggen. In de Drone Arena is hier nog niet genoeg ruimte voor. Volgens Zaman is de drone in de toekomst multi-inzetbaar. ‘Ik zie de drones echt geen pizza’s bezorgen, maar ze zouden bijvoorbeeld wel ingezet kunnen worden voor incidentmonitoring door de politie of bij een zoektocht op zee door de Kustwacht.’

De inzet van drones als taxi, waar vorig jaar veelvuldig over werd gesproken, wordt dit jaar slechts kort genoemd. De Pop.Up.Next, het modulair opgebouwde autonome voertuig dat vorig jaar nog zo centraal stond opgesteld, is dan ook nergens te bekennen en naar het schijnt heeft Audi dit project inmiddels on hold gezet.

Ondanks de afwezigheid van de minister is het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wel goed vertegenwoordigd. Beleidsmedewerkers Ron van de Leijgraaf en Petra Syaifoel-Gerse organiseren deze eerste dag een goedbezochte kennisbijeenkomst over de Europese droneregelgeving, die op 1 juli 2020 in werking treedt. Het grootste verschil is dat het onderscheid tussen recreatieve dronepiloten en beroepsvliegers komt te vervallen. Vanaf de zomer worden alle dronevluchten ingedeeld in drie verschillende categorieën (open, specific en certified) en op basis van de risico’s worden hier restricties aan verbonden. Verder moeten alle operators zich vanaf 1 juli laten registreren, mogelijk via het RDW, en is het volgen van een theorie-opleiding verplicht als je vliegt met een drone van meer dan 250 gram.

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten