Indra Waardenburg
DUT (Delft University of Technology) Racing, een studentenproject van de TUD, is dit jaar twee keer in de prijzen gevallen met hun elektrisch aangedreven racewagen, tijdens de Formula Student wedstrijden in Engeland en Duitsland. Het team won tot tweemaal toe het overall elektrisch klassement.
Formula Student is een internationale ontwerp- en racewedstrijd waar ruim 450 studentenraceteams uit de hele wereld aan meedoen. De wedstrijden worden in verschillende landen gehouden waarbij de wedstrijd op het Formule 1 Circuit van Hockenheim in Duitsland, dit jaar van 3 t/m 7 augustus, geldt als het officieuze wereldkampioenschap.
De Formula Student wedstrijd bestaat uit twee onderdelen: een statisch gedeelte en een dynamisch (race) gedeelte. Tijdens het statische gedeelte beoordeelt de jury de auto, waarbij ze onder andere kijken naar het technische ontwerp en de achterliggende gedachtes hierbij. Daarnaast kijkt de jury ook naar de productiekosten van de auto en wat de overwegingen hiervoor zijn. In Engeland was dit statische onderdeel vervangen door de beoordeling op duurzaamheid, waarbij de jury naast de kosten ook naar het effect van de auto op het milieu keek. Verder beoordeelt de jury tijdens dit gedeelte ook de presentatie van het businessplan.
Lees verder onder de afbeelding
De elektrisch aangedreven racewagen van het DUT raceteam. (Copyright: TU Delft)
Het dynamische gedeelte bestaat uit vier evenementen: Skidpad, Acceleratie, Autocross en Endurance. ‘Tijdens de Skidpad testen we de auto op het bochtenwerk, zowel linksom als rechtsom. Helaas regende het in Engeland, wat van invloed is op de prestaties’, vertelt teamcaptain Paul van Tricht. Ondanks de regen was het Delftse team wel de snelste tijdens dit evenement met een tijd van 5,661 seconden. Om het eerlijk te houden werd er in Duitsland gebruik gemaakt van een sprinklerinstallatie om de baan nat te maken tijdens ditzelfde evenement. In Duitsland was het team net iets langzamer, met een tijd van 5,99 seconden behaalde zij de vierde plek tijdens dit evenement.
Bij de Acceleratie leggen de auto’s zo snel mogelijk een stuk af van vijfenzeventig meter. In Engeland zette het Delftse team, dat beschikt over een zeer lichte (176 kg) en wendbare auto, een tijd neer van 4,74 seconden. Deze tijd hebben zij in Duitsland verbeterd door een tijd van 3,84 seconden neer te zetten. Tijdens het derde dynamische gedeelte kwalificeren de teams zich voor een startpositie bij de Endurance. Van Tricht: ‘Hoe beter je het doet tijdens de Autocross, des te later mag je beginnen bij de Endurance.’ Later de baan op tijdens de Endurance is volgens Van Tricht voordelig omdat er dan meer rubber op de baan ligt. In Engeland won het DUT team de Autocross met 58,3 seconden. In Duitsland reden zij een snellere tijd (52,99 seconden), wat resulteerde in een tweede plek.
In Duitsland werd de Endurance laat in de avond gehouden. ‘Dat wisten we van tevoren, dus onze coureur mag ook niet nachtblind zijn’, aldus Van Tricht. Ondanks de regen, waardoor de auto regenbanden moest gebruiken, won het Delftse team de Endurance in Duitsland waarbij zij de 22 km in 1.678 seconden (klein half uur) aflegden.