Nieuws

Eén op acht skigebieden komt mogelijk zonder sneeuw te zitten in 2100

De impact van klimaatverandering op skigebieden over de hele wereld is een groeiende zorg. Uit recent onderzoek blijkt dat tegen het einde van deze eeuw, 13% van de skigebieden mogelijk geen natuurlijke sneeuwbedekking meer zal hebben.

Dit onderzoek, uitgevoerd door Dr. Veronika Mitterwallner van de Universiteit van Bayreuth, kijkt naar de effecten van klimaatverandering op de zeven grootste bergregio’s wereldwijd en is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

De dreigende sneeuwcrisis

“Klimaatverandering verandert de patronen van natuurlijke sneeuwval significant, met sterke maar uiteenlopende gevolgen voor skigebieden wereldwijd,” benadrukt Dr. Mitterwallner. In elk van de grote skiregio’s wordt een aanzienlijke afname van het aantal dagen met natuurlijke sneeuwbedekking verwacht, ongeacht het emissiescenario. In het ergste geval zouden 13% van de skiresorts tegen het einde van de eeuw hun natuurlijke sneeuwbedekking volledig verliezen, met een nog hoger percentage dat minder dan de helft van de dagen sneeuw zal zien.

Daling van sneeuwval niet in elk gebied even groot

Het meest dramatisch is de afname in de Australische Alpen (78%) en de Nieuw-Zeelandse Alpen (51%), gevolgd door de Japanse Alpen (50%), de Andes (43%), de Europese Alpen (42%) en de Appalachen (37%). De Rocky Mountains zullen naar verwachting de kleinste daling zien met 23% in vergelijking met historische basislijnen.

© Mitterwallner. Jaarlijkse sneeuwbedekkingsdagen in de skigebieden van de zeven grootste berggebieden wereldwijd.

Gevolgen en aanpassingen

Deze afnemende sneeuwdekking zal waarschijnlijk leiden tot de uitbreiding van skitoerisme naar hoger gelegen en dus minder bevolkte gebieden, wat dan weer een bedreiging vormt voor alpine planten en dieren die al onder klimaatgerelateerde stress staan. Skiliftoperators kunnen wellicht hun toevlucht nemen tot het maken van kunstsneeuw, maar de economische levensvatbaarheid van veel skiresorts wereldwijd zal naar verwachting afnemen. “Onze resultaten duiden op potentieel negatieve ontwikkelingen, zowel voor de recreatieve en economische waarde van het skiën als voor de biodiversiteit in de bergen,” legt Dr. Mitterwallner uit.

Kritiek op de studie

Hoewel dit onderzoek een belangrijk licht werpt op de toekomst van skiresorts onder invloed van klimaatverandering, merkt Daniel Scott van de Universiteit van Waterloo op dat de studie niet rekening houdt met de diepte van de sneeuw of het gebruik van kunstsneeuw, wat niet overeenkomt met de huidige operationele realiteiten van skigebieden.

Klimaatverandering stelt de toekomst van skiresorts wereldwijd op de proef. Terwijl onderzoekers en critici debatteren over de methodologie en de uitkomsten, is het duidelijk dat de skisector voor grote uitdagingen staat. Aanpassingen zijn noodzakelijk om deze geliefde wintersport toegankelijk te houden, terwijl tegelijkertijd de biodiversiteit van hooggebergtes beschermd moet worden. Het balanceren van economische belangen met milieubehoud wordt de komende decennia een cruciale taak.

Onderwerp: Milieu

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×