Nieuws

Eerste succesvolle oogtransplantatie mogelijk dankzij 3D-technologieën

oogtransplantatie

De baanbrekende 3D-technologieën van het Belgische bedrijf Materialise speelden een sleutelrol in ’s werelds eerste succesvolle oogtransplantatie, uitgevoerd bij het NYU Langone Health ziekenhuis in New York.

Tijdens de unieke operatie, waar ook een gedeeltelijke gezichtstransplantatie plaatsvond, voorzag Materialise in de virtuele 3D-planning en vervaardigde op maat gemaakte medische hulpmiddelen voor donor en patiënt. Deze op maat geprinte instrumenten versnelden de operatie aanzienlijk en verhoogden de precisie. Chirurgen passen deze geavanceerde tools steeds vaker toe in standaardoperaties, ook in België. Ze verschaffen de chirurgen extra vertrouwen en leiden vaak tot betere uitkomsten voor de patiënten.

De patiënt

Een 46-jarige Amerikaanse ex-militair onderging een ongekende operatie na een elektrische schok van 7200 volt tijdens werkzaamheden aan een hoogspanningslijn. Het resultaat was ernstige gezichtsverbrandingen en het verlies van zijn linkeroog.

Een toegewijd team van meer dan 140 chirurgen en medisch personeel bereikte een mijlpaal met ’s werelds eerste succesvolle volledige oogtransplantatie, gecombineerd met een gedeeltelijke gezichtstransplantatie.

De indrukwekkende operatie, die maar liefst 21 uur duurde, was hun verdienste. Niet te vergeten de onschatbare bijdrage van klinische ingenieurs van Materialise.

Snel en nauwkeurig

Klinische ingenieurs van Materialise hebben gedurende maanden nauw samengewerkt met het chirurgisch team van NYU Langone Health om een gedetailleerd pre-operatief plan te ontwikkelen en een virtueel 3D-model te creëren op basis van CT-scans. Deze innovatieve aanpak stelt de chirurgen in staat om de operatie virtueel voor te bereiden en diverse scenario’s te visualiseren.

Tijdens de operatie gebruikten chirurgen op maat gemaakte snij-instrumenten van Materialise, die speciaal waren afgestemd op zowel de donor als de patiënt en volledig 3D-geprint waren. Deze geavanceerde instrumenten faciliteren een snelle en uiterst nauwkeurige positionering van botfragmenten.

Zodra Materialise hoorde dat er een geschikte donor was gevonden, printten medewerkers van Materialise de instrumenten binnen minder dan 24 uur en vlogen ze persoonlijk naar het ziekenhuis in New York. De instrumenten waren klaar voor gebruik bij het begin van de operatie.

Het resultaat van de oogtransplantatie

Let op: de volgende afbeelding kan als schokken worden ervaren.

Onderwerp: Gezondheidszorg

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×