Nieuws
0

Elektriciteitsproductie uit steenkool neemt toe

Mischa Brendel

  • Hoogste productie sinds 1990
  • Export vooral naar België

De totale elektriciteitsproductie lag vorig jaar op 110 miljard kWh, een toename van bijna 7 miljard kWh ten opzichte van 2014. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS. Daarbij bereikte de productie uit steenkool het hoogste niveau sinds 1990: 39 miljard kWh. Dat is 35 % meer dan het jaar ervoor. De elektriciteitsproductie uit aardgas daalde juist, naar 46 miljard kWh; 9 % minder dan in 2014 en het laagste niveau sinds 1996.

Lees verder onder de afbeelding


(Klik op de afbeelding voor een grotere versie. Copyright: CBS)

Zowel de nieuwere kolencentrales als de lage prijzen voor steenkool zijn debet aan de hoge elektriciteitsproductie uit deze brandstof. De aardgasprijzen daalden ook wel, maar minder hard dan die van steenkool. Een derde factor is de afname in de bijstook van biomassa, iets dat al speelt sinds 2013. Dat was het jaar dat de MEP-subsidies van de overheid afliepen.

De elektriciteitsproductie uit fossiele brandstoffen nam in totaal met bijna 6 % toe, die uit hernieuwbare bronnen met ruim 17 %. Vooral windenergie groeide flink. Het totale aandeel duurzaam opgewekte elektriciteit kwam daarmee op 12,4 %.

Het elektriciteitsverbruik bleef met 118 miljard kWh nagenoeg gelijk. Hoewel de behoefte dus groter was dan de totale hoeveelheid opgewekte elektriciteit in eigen land, exporteerde Nederland ook elektriciteit:
22 miljard kWh. Dat is een stijging van bijna 4 miljard kWh ten opzichte van 2014 en vooral België lag hieraan ten grondslag: ons land exporteerde in 2015 meer dan 13 miljard kWh aan elektriciteit naar zijn zuiderburen.

De afgelopen vijftien jaar is de export van elektriciteit sterk gestegen; in 2000 lag deze op 4 miljard kWh. De import van elektriciteit lag in 2015 op 30,8 miljard kWh, wat circa 2,5 miljard kWh minder is dan de import in 2014.

Onderwerp:
DuurzaamheidEnergieMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×