Nieuws

Fundering voor zinktunnel Blankenburgverbinding

Het enorme hefplatform de Neptune is tot in december bezig met het plaatsen van tegels op de bodem van het Scheur (de Nieuwe Waterweg) voor de Blankenburgverbinding. Op de 12 tegels van zo’n 100.000 kg per stuk komen vanaf eind maart twee zinktunnelelementen te liggen. Daarna wordt er tussen de tunnelelementen en de bodem van de rivier een zandlaag aangebracht als definitieve bodem onder de tunnel. De tunneldelen zijn 185 en 205m lang. Ze worden afgezonken tot een diepte van -30m NAP. In Nederland zijn niet eerder tunneldelen van deze omvang gebouwd en afgezonken. 

Bij beide tunneltoeritten komen in totaal vier tegels te liggen van 49 m3. In het midden van het Scheur komen acht tegels van 36m3. Voordat de tegels op hun plek kunnen worden neergelaten, wordt eerst een put gegraven, waarin een grindbed met een dikte van zo’n 0,5 meter komt. De Neptune – een zogenoemde jack-up – heeft zich met vier poten vastgezet op de bodem van de waterweg. Zo kan hij op de centimeter nauwkeurig iedere tegel tot de bodem van het Scheur laten zakken.

De A24 is de nieuwe snelweg tussen de A15 bij Rozenburg en de A20 bij Vlaardingen. Naar verwachting gaat de Blankenburgverbinding open in 2024.

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×