Nieuws
0

Funderingen Westermeerwind naderen voltooiing

Mischa Brendel

  • Nearshore windpark
  • 48 windturbines

Momenteel worden in het IJsselmeer de funderingen geplaatst voor project Westermeerwind, het grootste nearshore windpark van Nederland. Westermeerwind is één van in totaal drie windparken die samen Windpark Noordoostpolder vormen.

Siemens, hoofdaannemer van het project, plaatste op 28 april de dertigste van in totaal 48 funderingen voor evenveel 3 MW-windturbines met een masthoogte van 95 m. ‘Het windpark bestaat in totaal uit drie rijen windturbines’, vertelt projectmanager Willie Wienholts. ‘Langs de Westermeerdijk komen er twee rijen windturbines, waarvan de ene rij circa 500 m en de tweede rij circa 1.100 m buiten de dijk ligt. En langs de Noordermeerdijk komt één rij windturbines, zo’n 900 m buiten de dijk.’

De lokale overheden besloten tot de aanleg van Windpark Noordoostpolder om te voorkomen dat elke boerderij zijn eigen windturbine zou plaatsen; het bundelen van de turbines in één groot park had de voorkeur. Overigens kunnen bewoners en agrariërs, als zij dit willen, na voltooiing financieel in het windpark participeren.

De 48 windturbines worden aangesloten op een zestal elektrische verbindingen, legt Wienholts uit: ‘Er zijn vier groepen met acht turbines, één groep met zes turbines en één groep met tien turbines.’ Siemens sluit deze groepen via een onshore transformatorstation in fases aan op het hoogspanningsnet van TenneT, in de periode september 2015 tot en met februari 2016.

Een dam schermt de windturbines af van het scheepvaartverkeer, zodat dit veilig om het park heen kan varen. Deze dam doet tevens dienst als luwtegebied voor vogels.

 

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×