Nieuws

Gasunie gaat ook ondergronds waterstof opslaan in Duitsland

Gasunie gaat zich ook in Duitsland richten op de ondergrondse opslag van waterstof. Het bedrijf wordt partner in het H2CAST-pilotproject voor waterstofopslag in de Etzel cavernes in de Duitse deelstaat Niedersachsen.

H2CAST staat voor H2 CAvern Storage Transition. Het project is begin 2022 van start gegaan met STORAG ETZEL als belangrijkste partner. Het doel is met Gasunie en enkele projectpartners grootschalige opslag van waterstof mogelijk te maken in de zoutcavernes bij het Duitse Etzel.

“De industriële schaalbaarheid van de ondergrondse opslag maakt deze H2CAST-pilot uniek”, stelt Boris Richter, Managing Director van STORAG ETZEL. “Gasunie zal het projectconsortium optimaal versterken, wat van strategisch belang is voor de locatie Etzel.”

In de eerste stap worden twee van de bestaande zoutcavernes geschikt gemaakt voor de opslag van waterstof. Gasunie zal daarbij de twee waterstofcavernes via een bovengrondse installatie met elkaar verbinden. Naar verwachting loopt het pilotproject tot 2026. In Nederland is Gasunie ook betrokken bij de ondergrondse waterstofopslag in zoutcavernes in Groningen bij HyStock Waterstofopslag.

De locatie van de opslagcavernes in Etzel is strategisch gelegen door de perfecte verbinding met de Nederlandse en Duitse waterstofmarkt, nabij het toekomstige waterstofnetwerk HyPerLink van Gasunie en de Energy Hub Wilhemshaven.

“Waterstof gaat een belangrijke rol spelen in het toekomstige energiesysteem, vooral voor de verduurzaming van de industrie. Voor een goed functionerende waterstofmarkt is grootschalige opslag van waterstof een cruciaal onderdeel”, zegt Han Fennema, CEO Gasunie. “Gasunie heeft de ambitie om zoutcavernes voor waterstofopslag te ontwikkelen in zowel Nederland als Duitsland.”

Het H2CAST-pilotproject wordt mede gefinancierd door de deelstaat Niedersachsen en de federale Duitse overheid.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×