Het lijkt op een ‘city building game’: boven een stad zweven, overal zonnepanelen plaatsen of dubbel glas installeren en meteen de effecten op energieverbruik zien. Daarna worden misschien wat bomen en planten toegevoegd en alle trottoirs vervangen. Hoe bestand is de buurt nu tegen een veranderend klimaat? De mogelijkheden zijn eindeloos in de duizelingwekkende wereld van Urban Digital Twins (UDT). En deze toch al krachtige hulpmiddelen worden nog beter en toegankelijker dankzij de huidige ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence. Dr. Azarakhsh Rafiee en haar collega’s van de TU Delft willen deze UDTs gebruiken om te helpen bij de energietransitie.
Urban Digital Twins zijn dynamische simulaties van steden die helpen bij het beoordelen van de impact van interventies. Normaliter beperken hoge implementatiekosten van innovaties onze pogingen om de duurzaamheid, energie-efficiëntie en veerkracht van steden te vergroten. Maar UDTs zijn een virtueel laboratorium om een groot aantal ingrepen te simuleren, van verbeterde isolatie tot installaties van zonnepanelen en de aanleg van lokale elektriciteitsnetten. Ze worden samengesteld in een virtueel laboratorium uit een grote reeks datasets, waaronder energieverbruik, indeling van het elektriciteitsnet, bouwdetails, informatie over inwoners en satelliet- en vliegtuiggegevens. De kracht van AI ligt in het extraheren van bruikbare informatie uit al de bovengenoemde bronnen.
De effectieve integratie van AI in UDTs heeft verstrekkende gevolgen. Met deze krachtige UDTs als proeftuin kunnen stedenbouwkundigen weloverwogen beslissingen nemen om energie-efficiëntie te verbeteren. Daarnaast vergemakkelijkt AI het beoordelen van de veerkracht van een wijk tegen extreme omstandigheden zoals hittegolven of stormen. Hierdoor kunnen planners infrastructuur en woningen ontwerpen die toekomstbestand zijn.
Ook kan AI-gestuurde modellering helpen bij het optimaliseren van ontwerpen van stedelijke ruimten die duurzaam leven bevorderen en een hogere levenskwaliteit stimuleren. En als laatste kunnen de meest effectieve infrastructuurstrategieën worden ontwikkeld; van het ontwerp van lokale hernieuwbare energiebronnen tot efficiënte afvalverwerkingssystemen.
Naast deze stedenbouwkundige voordelen kunnen AI-gestuurde UDTs de betrokkenheid van de gemeenschap stimuleren. Deze technologie maakt transparante visualisatie van hun wijk mogelijk, wat inwoners een houvast biedt om beslissingen over stedelijke ontwikkeling te begrijpen en te beïnvloeden.