Nieuws

Gigantische hoeveelheden thorium ontdekt in China: oneindige energie binnen handbereik

thorium china
© iStock

China zou wel eens een oplossing kunnen hebben voor de energiecrisis. Volgens een nationale survey bezit het land enorme thoriumreserves die groot genoeg zijn om China’s energiebehoefte voor tienduizenden jaren te dekken.

Gigareserves

Uit een recent gedeclassificeerd rapport blijkt dat China’s thoriumvoorraden – al erkend als de grootste ter wereld – mogelijk nog veel groter zijn dan eerder werd gedacht. Een enkel mijnbouwgebied in Binnen-Mongolië (een autonome regio in China), bevat naar schatting een miljoen ton thorium. Dit is volgens wetenschappers genoeg om China maar liefst 60.000 jaar van energie te voorzien.

Bijproduct van ijzerertswinning

Wat deze ontdekking nog opmerkelijker maakt, is dat thorium grotendeels een bijproduct is van de bestaande ijzerertswinning. Alleen al vijf jaar aan mijnbouwafval uit één mijnlocatie in Inner Mongolië zou voldoende thorium bevatten om alle huishoudens in de Verenigde Staten voor meer dan 1.000 jaar van energie te voorzien.

Zijn thoriumkerncentrales de toekomst van energie?

Thorium kan worden gebruikt als brandstof in gesmolten-zoutreactoren, die als veiliger en efficiënter worden beschouwd dan conventionele kernreactoren op uraniumbasis. Deze technologie produceert minder radioactief afval en kan het risico op kernsmeltingen drastisch verlagen. Daarmee biedt thorium een haalbaar en duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. China is al begonnen met de bouw van een eerste thoriumkerncentrale, waarmee het land een belangrijke stap zet in de richting van een schone energievoorziening.

Thorium zelf is niet direct splijtbaar, maar in een gesmolten-zoutreactor kan het worden omgezet in uranium-233, dat wél splijtbaar is en energie kan opwekken. (Dit proces staat bekend als de thorium-brandstofcyclus.)

Thorium: overal beschikbaar, zelfs in de ruimte

Onderzoekers stellen dat thorium niet alleen in China overvloedig aanwezig is, maar ook in andere landen en zelfs op de maan en Mars. Dit betekent dat een wereldwijde verschuiving naar thoriumenergie technisch haalbaar is, mits de juiste reactoren worden ontwikkeld om deze brandstof te benutten.

© iStock

Geopolitieke impact en energieonafhankelijkheid

De implicaties van deze ontdekking gaan verder dan alleen China. Als thoriumcentrales wereldwijd worden ontwikkeld, zou dit de afhankelijkheid van olie, gas en steenkool drastisch verminderen. Dit zou niet alleen bijdragen aan het bestrijden van klimaatverandering, maar ook conflicten over energiebronnen verminderen.

Lees ook: Nieuwe energiebron ontdekt in Finland met miljoenen jaren potentieel

Onderwerp:
DuurzaamheidEnergie

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten