Nieuws

Graafmachines aangedreven met brandstofcel

Aannemingsbedrijf Jos Scholman gebruikt sinds het begin van het jaar door brandstofcellen aangedreven graafmachines. De graafmachines hebben zes maanden operationele tests ondergaan. Daaruit bleek dat de graafmachines betrouwbaar zijn en naar verwachting presteren.

De Y50 brandstofcellen en de waterstofopslag zijn geleverd door Zepp.solutions en daarna door Terberg Techniek ingebouwd in twee Liebherr 916 Litronic wielgraafmachines. De door Terberg Techniek ontwikkelde ombouwkit kan ook bij andere graafmachines worden gebruikt.

De Y50-brandstofcelsystemen van Zepp.solutions worden ook regelmatig in transport en scheepvaart gebruikt. Een recent voorbeeld is de Watertaxi in Rotterdam die in mei 2022 is gedoopt. Het Liebherr ombouwproject van Terberg Techniek markeert de eerste toepassing van zepp’s brandstofcelsystemen in de sector bouwmaterieel.

Waterstof wint aan populariteit in de bouwmachinesector vanwege de steeds strengere regelgeving voor lokale emissies, zoals CO2, geluid, fijnstof en vooral NOx. Het gebruik van emissievrije machines stelt aannemers in staat op meer projecten in stedelijke of milieugevoelige gebieden in te schrijven.

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekEnergie

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×