Mischa Brendel
België heeft als laatste deelnemende land zijn handtekening geplaatst voor het project Meteosat Third Generation (MTG). Hiermee is er definitief groen licht gegeven voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie weersatellieten.
De MTG wordt de opvolger van Meteosat Second Generation (MSG). De satellietbeelden van dit project zijn bij het grote publiek vooral bekend van de weerpresentaties op televisie. Vanaf 2018 worden de twee satellieten verantwoordelijk voor de data van deze weersvoorspellingen vervangen door een nieuwe generatie satellieten. Deze meten niet alleen dezelfde gegevens met grotere nauwkeurigheid, maar kunnen ook nieuwe elementen van het weer onder de loep nemen en naar de aarde sturen. Het Meteosatprogramma is van de Europese ruimtevaartorganisatie EUMetsat in samenwerking met de Esa. Deze laatste organisatie ontwikkelt en bouwt de satellieten en instrumenten aan boord; EUMetsat exploiteert ze.
Â
MTG bestaat uit twee typen satellieten, legt Paul Blythe, projectmanager van MTG bij de Esa uit: ‘Allereerst heb je de MTG-imaging (MTG-I) satellieten. Dit zijn de directe opvolgers van de huidige twee satellieten. Ze doen in feite hetzelfde werk, alleen leveren ze nauwkeuriger data. Een nieuwigheid is dat er ook een imager aan boord komt die bliksemontladingen meet. Het andere type satelliet is de MTG-sounding (MTG-S) satelliet. Deze verzamelt informatie over de hoogte van bepaalde meteorologische gebeurtenissen. In combinatie met de informatie van de MTG-I satellieten levert dit een nog gedetailleerder beeld op.’Â
In totaal worden er vier MTG-I satellieten gelanceerd, en twee MTG-S satellieten. Maar deze gaan niet allemaal tegelijk de lucht in. Blythe: ‘Het is belangrijk dat meteorologen voor hun weersvoorspellingen constant data binnenkrijgen. In 2018 lanceren we de eerste MTG-I satelliet, die de oudste van de twee MSG satellieten vervangt. De nieuwe satelliet werkt dus samen met de overgebleven MSG satelliet, totdat deze ook vervangen wordt. Dat is in 2022.’ De overige twee MTG-I satellieten zullen op hun beurt op termijn de eerste twee MTG-I satellieten vervangen.
Â
De MTG-S satellieten zijn een nieuw element van het weersatellietenprogramma. Blythe en collega’s zijn overtuigd van de toegevoegde waarde van deze satellieten. ‘Dankzij de nieuwe satellieten krijgt een weersvoorspelling van vier dagen vooruit dezelfde statistische nauwkeurigheid als een huidige voorspelling van drie dagen vooruit’, vervolgt Blythe. ‘Dat klinkt misschien niet als zoveel, maar weersvoorspellingen behoren tot de meest complexe computerberekeningen die we kennen.’