Thomas van de Sandt
Het komende stormseizoen test Deltares met hulp van studenten van de TU Delft en de Hogeschool Zeeland hoe vooroevers, beplant met wilgen en riet, dijken kunnen beschermen tegen golfslag.
‘We weten wel dat begroeiing met wilgen een effectieve golfbreker vormt en dat vooroevers interne erosie van de dijken (piping, red.) tegengaat, maar we willen het nu dijkbeheerders als Rijkswaterstaat en de waterschappen precies voorrekenen. Een beetje bos haalt met gemak de helft van een golf van een meter af’, zegt Wouter van der Star, projectleider namens Deltares.
De praktijktest bij het dijkvak Kop van het Land in de Biesbosch volgt op modeltesten in de golfgoot in Delft. ‘In zo’n gestileerde omgeving zit je altijd met schaalfactoren en aannames. Die kun je alleen in de praktijk testen’, aldus Van der Star. Het testgebied is door de studenten met schuifmaten en hand-gps uiterst nauwkeurig in beeld gebracht. Deze maand stelt Fugro met een onbemand vliegtuigje met infraroodcamera het hoogteprofiel van de rivier en de voeroever vast en brengt Arcadis wensen van stakeholders in kaart. ‘Het project slaat een burg tussen consortia voor waterveiligheid (Floodcontrol 2015, red.) en voor Building with Nature (Ecoshape, red.)’, stelt Van der Star. Bovendien meet een sensornetwerk op verschillende plaatsen de golfslag en de stroming.
Als een van de weinigen in Nederland hoopt Van der Star deze winter op flinke storm om golven tegen de dijken te stuwen. ‘Anders moeten we het doen met de golfslag van langsvarende boten.’
Alle gegevens worden in een model gestopt, waarmee het golfdempende effect van vooroevers op dijken zeer nauwkeurig is te berekenen. ‘En dat is goed nieuws voor de dijkbeheerders, omdat op sommige plekken dijkversterking wellicht niet nodig zal zijn of kan worden uitgesteld. Traditionele dijkversterking kost drie tot vijf miljoen euro per kilometer. Met de inzichten uit dit project kan er potentieel veel geld worden bespaard’, zegt Van der Star.
Het zal echter wel nog even duren voordat dijkbeheerders daadwerkelijk rekening houden met beplanting voor het bepalen van de dijkveiligheid, geeft hij aan: ‘Daarvoor moeten we eerst in de praktijk aantonen wat wij nu denken.’