Nieuws

Grote fabriek voor waterstofbatterijen in Rotterdam

Battolyser gaat zijn eerste grootschalige fabriek voor waterstofbatterijen bouwen in Rotterdam. De apparaten van Battolyser kunnen naar wens zowel batterijen opladen als waterstof produceren.

Een Battolyser kan waterstof produceren uit zon en wind wanneer de energieprijzen laag zijn en elektriciteit leveren aan het net wanneer de prijzen hoog zijn. De Battolyser-technologie is uitgevonden door Prof. Dr. Fokko Mulder en zijn onderzoeksteam van de Technische Universiteit Delft. De technologie kan op schaal worden toegepast met behulp van overvloedige en conflictvrije actieve materialen: nikkel en ijzer.

De Battolyser-fabriek heeft een capaciteit van 1 GW per jaar en komt op het M4H-terrein, gelegen naast Delfshaven. De kosten voor de ontwikkeling van de 14.000 m2 grote productielocatie, inclusief kantoor- en laboratoriumfaciliteiten, worden geschat op ongeveer 100 miljoen euro. Zodra de fabriek volledig operationeel is, zal deze aan ongeveer 700 mensen werk bieden en tot vier keer zoveel indirecte banen creëren bij toeleveringspartners.

“Deze samenwerking met de haven van Rotterdam om samen onze eerste grootschalige productiefaciliteit te ontwikkelen is een grote stap voorwaarts in onze commercialisering”, aldus Mattijs Slee, CEO van Battolyser Systems. “De fabriek stelt ons in staat om Battolysers op industriële schaal en tegen betaalbare prijzen te leveren.”

Duitsland en Nederland zijn momenteel de eerste en tweede grootste waterstofverbruikers in Europa. Slee: “Voor een net-nul wereld is tussen 5.000 en 10.000 GW aan geïnstalleerde elektrolysecapaciteit nodig. De elektrolyser toeleveringsketen is een enorme kans voor Nederland om nieuwe duurzame industrieën te ontwikkelen die onze energietransitiebehoeften kunnen ondersteunen.”

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×