Nieuws
0

Het maakbare leven

Mischa Brendel

In het derde en laatste nummer van U-Today, voorheen bekend als UT Nieuws, staat een zeer uitgebreid Engelstalig artikel over medische technologie.

Stamcellen zijn niet langer ‘nieuw’, maar er valt nog veel te ontdekken op dit gebied. Zo groeit het ene typische stamcel automatisch in een bepaalde structuur, terwijl andere typen dit niet doen.

Naast stamcellen komen ook, onder andere, bioprinten en cybernetica aan bod. Het laatste onderwerp richt zich hier met name op (draagbare) robotica en exoskeletten. Hierbij spelen het opvangen en interpreteren van hersensignalen een cruciale rol, om deze apparaten te kunnen besturen.

Niet alleen de huidige mogelijkheden, maar ook de huidige beperkingen komen aan bod: orgaanweefsels behoren zeker al tot de mogelijkheden, maar complete, functionerende organen zijn nog jaren van ons verwijderd. Toch zijn onderzoekers optimistisch, of zoals Robert Passier, hoogleraar toegepaste stamceltechnologie in het artikel zegt: ‘Als je me tien jaar geleden had gevraagd of we hartcellen uit urine konden maken, zou ik gezegd hebben: ‘natuurlijk niet.’’ Inmiddels is die technologie al realiteit.

Volgend jaar staat ’s werelds eerste hoofdtransplantatie in de planning; zo ver zijn we inmiddels. Volgens Jeroen Leijten, universitair docent Complex Tissue Engineering, is ouderdom dan ook – uiteindelijk – een geneeslijke ziekte. We kunnen op den duur lichamen ‘verjongen’. Niet alleen door versleten organen te vervangen, maar ook door het lichaam op celniveau te verjongen. We worden uiteindelijk maakbaar.

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten