Nieuws
0

Higgs-deeltje op het spoor?

Mischa Brendel

Onderzoekers van het Amerikaanse Fermilab hebben aanwijzingen gevonden die kunnen wijzen op het bestaan van het legendarische Higgs-boson, ook wel het God-deeltje genoemd. Het is echter nog veel te vroeg om te zeggen dat het deeltje ook echt bestaat.

Het Higgs-boson is een deeltje dat volgens natuurkundigen moet bestaan om ervoor te zorgen dat alle deeltjes in het heelal massa hebben. Het theoretische deeltje verklaart namelijk precies hoe deeltjes met massa zich gedragen.

Eerdere metingen met de Large Hadron Collider (LHC) van CERN in Genève toonden soortgelijke aanwijzingen voor het daadwerkelijk bestaan van het deeltje. Ook bij deze waarnemingen waren er niet genoeg data om daadwerkelijk een conclusie te kunnen trekken; de wetenschappers zagen toen in twee verschillende metingen pieken rond dezelfde massa van 124 à 125 giga-elektronvolt (GeV) en volgens de natuurkundigen moet een Higgs-deeltje een massa tussen de 115 en de 127 giga-elektronvolt (GeV) hebben. Dat is meer dan honderd keer zo zwaar als de protonen in een atoom.

Bij de Amerikaanse metingen gedaan met de Tevatron deeltjesversneller is eenzelfde piek gemeten rond de 125 GeV. Tevatron werd vorig jaar gesloten, maar alle experimenten hebben zoveel data opgeleverd dat wetenschappers nog wel even voort kunnen met analyses van deze gegevens.

Hoewel de vondst hoopgevend is voor het daadwerkelijk vinden van het Higgs-deeltje, is de meting verre van overtuigend. De zekerheidsfactor van de meting is 2,2 sigma, wat inhoudt dat er een kans van één op 36 is dat de gevonden piek in de meting toeval is en dit is een veel te grote onzekerheidsfactor om hieraan wetenschappelijke conclusies te kunnen verbinden.

Wat de vondst echter wel sterkt is het feit dat er met Tevatron een heel ander experiment liep dan met de LHC toen deze een soortgelijke vondst deed. In de LHC botsen protonen met extreem hoge snelheid op elkaar in de hoop dat er op deze manier nieuwe deeltjes ontstaan (zoals het Higgs-boson), terwijl in Tevatron protonen en antiprotonen op elkaar botsten.

Onderwerp:
ChemieMateriaalkunde

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten