Leo Vogels
De laatste maanden is er ontzettend veel geschreven en gepraat over AI oftewel Artificial Intelligence. In de talkshows was het een komen en gaan van experts. Ook in TW gaan we méér aandacht gaan schenken aan AI. Dat wordt gewoon onderdeel van ons dagelijkse functioneren als ingenieurs. Microsoft gaat bijv. de ChatGPT deel uit laten maken van het Office pakket. Reden om dieper in te gaan op de ‘backstage’ van deze AI-ontwikkelingen. Dat doen we zonder in te gaan op de mathematische en statistische modellen die achter AI zitten. Ook zonder die modellen kunnen we de werking van AI (tekstgeneratie, gezichtsherkenning, beeldgeneratie/design, van gesproken stem naar woord of beeld etc) heel goed verklaren. In dit artikel gaan we in op een onderdeel van AI (Tekstgeneratie), wat als voorbeeld dient voor de overige AI toepassingen. 90% van de AI-software is namelijk niks anders dan een algemeen platform. De laatste 10% van de software zorgt ervoor dat er sprake is van specialistische functies zoals gezichtsherkenning, vertalen, CAD/CAM etc.
Magische zwarte doos
De release van ChatGPT door OpenAI eind vorig jaar is revolutionair geweest – zelfs mijn oma vraagt ernaar. De mogelijkheden om mensachtige taal te genereren hebben mensen geïnspireerd om te experimenteren met het potentieel ervan in verschillende producten. De enorm succesvolle lancering zette zelfs druk op techreuzen zoals Google om zich te haasten om hun eigen versie van ChatGPT uit te brengen.
Maar laten we eerlijk zijn, voor niet-technische productmanagers, ontwerpers en ondernemers lijkt de werking van ChatGPT misschien een magische zwarte doos. In dit artikel probeer ik de technologie en het model achter ChatGPT zo eenvoudig mogelijk uit te leggen. Aan het einde van dit bericht heb je een goed begrip van wat ChatGPT kan doen en hoe het zijn ‘magie’ uitvoert.
De transformator en GPT-tijdlijn
Voordat we diep ingaan op het eigenlijke mechanisme van ChatGPT, laten we eens kijken naar de tijdlijn van de ontwikkeling van de transformatorarchitectuur van taalmodellen en de verschillende versies van GPT, zodat je een beter idee krijgt van hoe dingen zijn geëvolueerd naar de ChatGPT die we vandaag hebben.
Verder lezen?
Log in of abonneer je op TW om verder te lezen.
Klik hier en krijg direct toegang tot de premium-artikelen.