Patrick Marx
Holografische video, waarbij een gefilmd persoon virtueel in 3d aanwezig is in een ruimte, deed zijn intrede in de sciencefiction film Star Wars in 1977.
Met de uitvinding van een holografisch videoscherm door onderzoekers van de Amerikaanse University of Arizona is deze fictie nu werkelijkheid.
Â
Het holografische videoscherm bestaat uit een fotorefractief polymeer. In deze transparante kunststof veranderen laserpulsen lokaal de brekingsindex. De ‘bestraalde’ holografische beeldpunten zullen erop vallend led-licht anders breken dan het niet bestraalde deel van het polymeer en daardoor een driedimensionaal beeld zichtbaar maken. Omdat de lichtintensiteit en het golffront van het hologram gelijk zijn aan die van het gefilmde object, krijgt de kijker de indruk dat het licht van het object zelf afkomstig is.
Â
Ring van camera’s
Het experimentele holografische scherm is nog traag, het opbouwen en wissen van een monochromatisch beeld duurt twee seconden. De weergave van hologrammen in kleur vergt meer tijd.
Â
De opname van het beeld gebeurt met een ring van 16 camera’s. In de ring staat een persoon of object. Een computer berekent een 3d beeld uit de 16 camerabeelden. Via ethernet gaat de holografische video-informatie naar een laser die lichtpulsen van zes nanoseconden maakt. De laserpulsen interfereren met het licht van een tweede laser. Op de plek van de interferentie ontstaat een holografisch beeldpunt met een afwijkende brekingsindex.
Â
Om een kleurenbeeld weer te geven, schrijven de onderzoekers het hologram in drie delen waarbij de belichting van elk deel plaatsvindt door een rode, groene of blauwe led. De combinatie van deze belichtingen maakt een fullcolour hologram mogelijk.
Â
Telepresentatie
Het uiteindelijke doel van onderzoeksleider Nasser Peyghambarian is een real-time, fullcolour 3d hologram in hoge resolutie van een persoon. Het realiseren hiervan maakt telepresentatie mogelijk. Hierbij kan een persoon, bijvoorbeeld de spreker van een congres, virtueel aanwezig zijn op een podium waarbij het publiek het idee heeft dat de persoon lijfelijk aanwezig is. Een andere toepassing voor de holografische video is telegeneeskunde. Hierbij kan een arts op afstand een patiënt bekijken of aanwijzingen geven tijdens een operatie. De holodoc uit de serie Star Trek, die objecten oppakt en manipuleert, blijft echter nog een stap te ver.