Nieuws
0

Hybride zonneceltester

Mischa Brendel

Een Nederlands consortium bestaande uit Eternal Sun, Hielkema Testequipment, Rera Solutions en Solliance-partners TNO en ECN, brengt een testapparaat voor zonnecellen en mini-modules naar de markt. Deze zonneceltester combineert een klimaat­kamer met een zonlichtsimulator, wat het mogelijk maakt om niet alleen te meten hoe goed zonnecellen na een bepaalde periode van blootstelling aan de elementen nog werken, maar ook wat de prestatievermindering van deze zonnecellen gedurende elk moment van deze test is. ‘Normaliter kijkt men na de blootstelling aan hoge temperatuur en luchtvochtigheid alleen maar of zonnecellen het nog doen aan het einde van de test; wij kijken hoe de prestaties over de tijd heen veranderen’, vertelt Mirjam Theelen, onderzoeker bij TNO.

Het prototype, met een testoppervlak van 80 bij 80 cm, simuleert het zonlicht uiterst nauwkeurig. Duizend uur lang worden de zonnecellen in de opstelling naast zonlicht ook aan een hoge temperatuur (85 °C) en hoge luchtvochtigheid(85 %) blootgesteld, wat volgens de huidige standaarden gelijkstaat aan een levensduur van 25 jaar, zo stelt Theelen.

lees verder onder de video

Het prototype was onderdeel van Theelens promotieonderzoek, dat ze bij TNO en de groep Photovoltaic Materials and Devices van prof.dr.ir. Zeman aan de TU Delft uitvoert. TNO bracht het project naar buiten als onderdeel van het programma Technologie Zoekt Ondernemer. Het consortium wil een verbeterde versie van deze zonneceltester op de markt brengen, die nauwkeuriger en krachtiger wordt, beschikt over een testoppervlak van 100 bij 100 cm en geschikt is voor metingen aan allerlei typen zonnecellen en mini-modules.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×