IJsland heeft een belangrijke stap gezet in de technologie van CO₂-opvang met de ingebruikname van Mammoth in Hellisheiði (op een half uur rijden van Reykjavik). Als ’s werelds grootste directe luchtafvanginstallatie verwijdert Mammoth jaarlijks 36.000 ton CO₂, wat overeenkomt met de emissies van 8.600 auto’s.
Innovatie en technologie van Mammoth
Mammoth, ontworpen door het Zwitserse bedrijf Climeworks, functioneert als een gigantische luchtfiltersysteem. Lucht wordt door filters getrokken die CO₂ moleculen opvangen. Deze CO₂ wordt vervolgens door Carbfix gemengd met water en ondergronds gepompt waar het met basaltsteen reageert en verandert in steen. Dit proces wordt volledig aangedreven door de geothermische energie van IJsland, waardoor er geen extra CO₂ vrijkomt.
Hoewel Mammoth aanzienlijk groter is dan eerdere installaties, blijft het een begin in de benodigde schaalvergroting. Klaus Lackner, directeur van het Center for Negative Carbon Emissions aan de Arizona State University, benadrukt dat hoewel het een kleine stap is, het toch een grotere stap vooruit is dan we tot nu toe gezien hebben. Dit project legt de basis voor toekomstige, grotere installaties.
De economie van CO₂-opvang
Climeworks verkoopt CO₂-compensaties aan grote bedrijven zoals Microsoft en Shopify, maar biedt ook abonnementen voor particulieren aan voor €1.400 per ton CO₂. Met dalende kosten en toenemende schaalvergroting hopen experts dat de prijs kan dalen tot rond de €90 per ton, wat volgens Lackner een haalbare prijs is voor wereldwijde adoptie.
De volgende stappen zijn al gezet met plannen voor nog grotere faciliteiten. In Texas opent een dochteronderneming van Occidental Petroleum volgend jaar een installatie die 500.000 ton per jaar kan opvangen, en Climeworks zelf ontwikkelt een installatie in Louisiana die tegen 2030 jaarlijks 1 miljoen ton moet gaan opvangen.
Waarom CO₂-opvang cruciaal is
Ondanks kritiek dat technologie voor CO₂-opvang een afleiding zou zijn of een excuus om fossiele brandstoffen te blijven gebruiken, concluderen recente VN-rapporten dat het onvermijdelijk is voor het behalen van klimaatdoelstellingen. Eric Gimon, van het denktank Energy Innovation, benadrukt dat we nog steeds alle beschikbare technologieën moeten inzetten om te decarboniseren, waarbij CO₂-opvang een oplossing biedt voor de laatste hardnekkige emissies.
De opening van Mammoth is daarmee niet alleen een technologische doorbraak maar ook een kritieke stap in de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan. Terwijl de technologie zich ontwikkelt en de industrie groeit, wordt de weg vrijgemaakt voor toekomstige faciliteiten die deze essentiële technologie naar commerciële levensvatbaarheid kunnen brengen.